Kurs vakcine 042015.jpg

О вакцинацији на ВМА

17. 04. 2015

Курс континуиране медицинске едукације под називом "Вакцине - најсигурнија заштита против инфективних болести" у организацији Института за епидемиологију Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије одржан је на ВМА. Предавачи су били начелник Института за епидемиологију пуковник доц. др Срђан Лазић, начелница Центра за клиничку фармакологију проф. др Викторија Драгојевић Симић, начелница Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција проф. др Весна Шуљагић и др Милена Крстић и мајор др Жељко Јадранин из Института за епидемиологију ВМА.
У уводној речи начелница Сектора за превентивну медицину проф. др Соња Радаковић рекла је да тренутно нема актуелнијег јавноздравственог проблема у Србији од питања вакцинације. Истакла је значај обавезне вакцинације и илустровала то податком да је дужина животног века у последњих 150 година више него удвостручена, великим делом захваљујући вакцинацији којом је значајно смањена смртност новорођенчади. Војномедицинска академија се бави вакцинацијом деце војних осигураника у Дечјем диспанзеру ВМА, вакцинацијом ризичних група и пацијената као што су нпр. здравствени радници, као и вакцинацијом припадника Војске Србије и Министарства одбране који учествују у мировним мисијама.
На курсу је било речи о основним принципима и стратегијама вакцинације и сигурној примени вакцина. Истакнут је значај вакцинације дечје популације за превенцију појаве инфективних болести и спречавање могућих компликација. Такође, предавањима је обухваћена и примена вакцина у превенцији појаве инфекција у болничкој средини, а говорило се и о правцима развоја вакцина и вакцинацији путника у међународном саобраћају. Посебно је истакнут значај вакцинације као превентивне мере у оквиру припрема припадника Војске Србије за одлазак у мировне мисије. С обзиром да су припадници мировних мисија изложени великом броју инфективних болести које су актуелне у земљама у којима бораве, неопходна је адекватна и стручна припрема у смислу едукације о ризицима од инфекције и примени општих и специфичних мера превенције.
Вакцинација као специфична мера у спречавању и сузбијању инфективних болести, поред обезбеђења хигијенски исправне воде за пиће и примене антибиотика, представља најефикасније средство у борби против ових болести. Корист од вакцинације не односи се само на поједине чланове популације, већ је ова превентивна мера од великог значаја за популацију у целини. Ширење инфекције у популацији, са особе на особу, спречава се једино ако је велики проценат чланова те популације имун (висок колективни имунитет). На тај начин се корист од имунизације односи на популацију у целини. Одговарајућим вакцинама и стратегијом вакцинације могућа је елиминација, па чак и искорењивање неких инфективних болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас