1351.jpg

O витаминима у исхрани на ВМА

21. 03. 2012

Курс на тему „Присуство витамина у исхрани“ у организацији Института за хигијену Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије одржан је 20. марта 2012. године на ВМА. Од предавача са ВМА проф. др Соња Радаковић одржала је предавање на тему „Хидросолубилним витаминима“ , доц. др Славица Рађен на тему „Липосолубилни витамини“ и др сци. Зорица Басић  на тему „Могућности савремених метода за одређивање садржаја витамина у храни“.
Основни циљ курса био је да здравственим радницима свих струка пружи одговарајућа знања из области науке о витаминима и исхрани. Посебно је указано на нове аспекте везане за редефинисање досадашњих препорука за унос појединих витамина, повезаност уноса храном и безбедне примене додатака исхрани. Лекари са ВМА упозорили су да у 21. веку начин живота и исхране постаје провокација за здравље зато што људи имају или премало избора или праве озбиљне грешке у избору како начина живота тако и исхране. Одсуство умерености доводи до масовних незаразних болести, као и до све веће потребе за дијетарном интервенцијом.
Међу гостима предавачима били су мр сци. Душан Обрадовић из „Галенике“, који је предавање на тему „12 витамина или више“ илустровао бројним примерима, као и доц. др Брижита Ђорђевић са Фармацеутског факултета у Београду која је опширније говорила о утицају термичког третмана на примену витамина.
Београд, 21. март 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас