orl 21122023.JPG

Обележавање јубилеја Клинике за ОРЛ ВМА и војне ОРЛ

21. 12. 2023

Свечана академија поводом обележавања седам деценија Клинике за оториноларингологију Војномедицинске академије и сто двадесет пет година војне ОРЛ у Србији одржана је данас у Свечаној сали београдског Дома Војске Србије.
Почеци војне оториноларингологије у Србији везани су за завршетак Војне болнице на Врачару 1909. године, док је прво Одељење оториноларингологије уведено је у оквиру Опште болнице 1893. године. Након увођења наставне делатности, 1953. године оно је достигло ранг Клинике. Од њених почетака до данас бројне генерације лекара, сестара и запослених су, према речима начелника Клинике за ОРЛ ВМА пуковника проф. др Миланка Милојевића, уложили велике напоре да би она расла и развијала се током седам деценија.
- Неретко су то били пионирски кораци, било да се ради о новим дијагностичким методама или хируршким техникама.  Овај свечани тренутак користим да захвалим нашим учитељима – професорима, примаријусима, специјалистима ОРЛ, од којих смо имали част и прилику да учимо – рекао је пуковник проф. др Милојевић, напомињући да захвалност подједнако заслужују и генерације медицинских техничара, који су, такође, дали велики допринос у развоју Клинике и стасавању нових генерација лекара.
Филм, који је уприличен поводом 70 година постојања и рада Клинике за ОРЛ ВМА, био је презентован на Свечаној академији, а према речима начелника Војномедицинске академије пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, у потпуности је осликао вишедеценијски рад и труд запослених у Клиници за ОРЛ.
 - Ово је још један важан јубилеј Војномедицинске академије и то уочи обележавања 180 година постојања ВМА следеће године. Ово је прилика да сагледамо колико је генерација допринело томе да данас имамо традицију за понос целе наше земље. Она нас обавезује не само да памтимо богату историју и осниваче свих грана војне медицине, већ и да очувамо поверење народа свакодневно унапређујући квалитет нашег рада – рекао је пуковник проф. др Вукосављевић.
Начелник ВМА професор др Вукосављевић, овим поводом, уручио је захвалнице свима који су дали немерљив допринос Клиници својим радом, а међу којима су проф. др Кирил Харалампиев, проф. др Божа Ристић, проф. др Борис Китаноски, др Душан Бијелић, проф. др Михаел Подвинец и проф. др Ендру Фишман, као и више медицинске сестре Милена Ковачевић и Слободанка Свилар.
У име свих којима су уручене захвалнице обратио се некадашњи начелник Клинике, проф. др Кирил Харалампиев, рекавши да многи лекари који више нису међу нама такође заслужују захвалност, јер су сви заједно допринели да Клиника буде једна од водећих у Југославији, а и данас у Србији.
Свечаност поводом обележавања јубилеја увеличали су и припадници Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ извођењем нумера „Мирис жене“, „Perhaps“ и „Sway“.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас