HOBP na VMA 2016-1.jpg

Обележен Дан ХОБП на ВМА

15. 11. 2016

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа - ХОБП, обољења које се сматра трећим узроком смртности у свету, данас је обележен на Војномедицинској академији.
Заинтересовани анкетирани грађани у холу Специјалистичке поликлинике ВМА имали су прилику да се консултују са лекарима Клинике за пулмологију ВМА, а особе код којих су уочени симптоми или фактори ризика упућиване су на спирометријско тестирање. Током акције која је трајала од 9.00 до 13.00 часова на специјалистички преглед пулмолога и спирометрију упућено је 25 особа. Код већине је пронађен позитиван налаз на ХОБП и дата су им упутства за даље лечење.
Од хроничне опструкције плућа у нашој земљи болује око 600.000 особа и повећање свести људи о факторима ризика за настанак овог обољења важно је због чињенице да симптоми попут хроничног кашља и недостатка даха могу да остану непримећени све док болест не узнапредује. Уз помоћ правовремене дијагностике и применом адекватне терапије могуће је уклонити постојеће симптоме ХОБП у циљу успоравања даљег тока болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас