1.jpg

Обележен Дан медицинских сестара на ВМА

13. 05. 2024

Дан медицинских сестара - 12. мај, обележен је данас на Војномедицинској академији у присуству многобројних пријатеља ове војноздравствене установе.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић захвалио се на присуству обележавању рада и радних успеха медицинских сестара ВМА - тихих, скромних, скривених хероја међу нама. Нагласио је и да данас славимо професију чији се високи стандарди у пружању неге, наде и утехе очекују и подразумевају.
Цитирајући речи медицинске сестре Вирџиније Хендерсон, савремене Флоренс Најтингејл, која подсећа да је позив медицинске сестре јединствен по пружању помоћи сваком појединцу у обављању оних активности које самостално у одређеном тренутку не може, да у исто време доприноси и побољшању здравља и опоравку сваког пацијента, пружајући му психолошку, духовну и друштвену подршку, пуковник проф. др Вукосављевић нагласио је да је бити медицинска сестра у модерно доба задатак на који пристају најодлучнији са истинском вером у хуманост и доброчинство. Напоменуо је, такође, да су данашње медицинске сестре ВМА наследнице строгих, али правичних критеријума по којима је војна медицина увек била препознатљива и да ће Управа за војно здравство и Управа ВМА остати ослонац у остварењу будућих планова, а у циљу достизања нових нивоа стручности и компетенција у области здравствене неге.
Начелница Службе за здравствену негу ВМА мастер медицинска сестра Бојана Јовановић, подсетила је на слоган овогодишњег обележавања Међународног дана сестринства, који гласи „Наше сестре, наша будућност. Економска моћ бриге.“ Истакла је да приоритети у раду Службе за здравствену негу ВМА укључују пре свега изградњу поверења у професију медицинских сестара, промоцију позива и стварање будућих медицинских сестара - лидера, који су опремљени вештинама потребним за напредак у професији у све изазовнијем окружењу.
На данашњој свечаности уручене су захвалнице и похвале сарадницима, поклони главним медицинским техничарима ВМА пензионисаним током претходне године, док је традиционално признање за „Сестру године“, према оштрим критеријумима који укључују високу стручност, изванредну интерперсоналну комуникацију са пацијентима, високе организационе способности, придржавање етичким нормама и кодексу понашања здравствених радника, уручено главној медицинској сестри Клинике за очне болести ВМА Љиљани Зубић. Признање сестри Зубић уручио је начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић.
Медаља „Сестра године“ у ВМА носи име сестре Верице Ћорлука почев од 2022. године. Сестра Верица Ћорлука, некадашња главна сестра ВМА и пуковник санитетске службе, посебно је заслужна за сестрински позив у садашњем облику. На темељима једне од њених визија у ВМА се развија континуитет у образовању медицинских техничара и усавршава професија војне медицинске сестре. Немерљив је њен допринос не само у образовању здравствених техничара, већ и у развоју здравствене неге у цивилним установама имајући у виду да је као инжењер информатике заслужна за развој болничког информационог система и била својеврстан утемељивач процеса здравствене неге.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас