MF VMA 1.JPG

Обележен Дан Медицинског факултета ВМА

28. 02. 2014

У амфитеатру Војномедицинске академије данас је обележен 2. март, Дан Медицинског факултета ВМА. Пригодној свечаности, којом је обележено и пет година постојања те високошколске и научноистраживачке медицинске установе Универзитета одбране присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић са најближим сарадницима, начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, многобројни угледни гости, професори, сарадници и пријатељи Медицинског факултета ВМА и Војне академије, специјализанти и кадети.
Обраћајући се присутнима, генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић је подсетио на 170 година дугу традицију медицинске науке у Србији и Војномедицинске академије.
- Медицински факултет ВМА је по много чему специфична образовна и научна установа у нашој земљи. Он је веома важна референца у ономе чему тежимо као Војска и држава, а то је повратак у Европу кроз процес образовања и научни развој. Образовање је кључ успеха у том настојању. Да бисмо то и остварили, потребно је задовољити неке предуслове, међу којима је свакако и одговарајуће вредновање наставничког рада и академских резултата. Чинимо напоре да то и постигнемо, најкасније током следеће академске године. Савремене технологије, интероперабилност, компетитивност, учење на даљину, полако, али сигурно постају наш академски стандард. Верујући у младу генерацију, у кадете Медицинског факултета ВМА који постижу изузетне резултате у стицању знања и научноистраживачком раду, чинимо све што можемо да остваримо јасан циљ, а то је да створимо високо мотивисане стручњаке, елитне официре и лекаре нашег доба и да, кроз студије и касније каријерно усавршавање, ослободимо њихов стваралачки дух, услов сваког напретка, рекао је између осталог генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић.
Честитајући колегама професорима и лекарима, специјализантима и кадетима Дан Медицинског факултета, бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, начелник Војномедицинске академије је истакао да пет година постојања Медицинског факултета ВМА значи пуно, не само свим припадницима ВМА, већ и Војсци Србије, коју ће, за непуне две године, бити богатија за прву генерацију лекара образованих и оспособљених управо у крилу ВМА.
- Наши кадети имају пуно тога да кажу. Својим односом према учењу и обавезама, колегама и наставницима, постигнутим резултатима, показали су да су с разлогом понос свих нас. То није изненађење, јер током протеклих пет година школовали смо најбоље од најбољих. Имамо одличну наставну и материјалну базу, изузетно образоване, искусне и способне наставнике, малобројне класе кадета, што омогућава квалитетну менторску наставу и непрекидно праћење рада и резултата кадета, рекао је бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић.
Поздрављајући госте декан Медицинског факултета ВМА бригадни генерал академик проф. др Миодраг Чолић је истакао да пут до дипломе војног лекара није лак, баш као што није био лак ни пут који је Медицински факултет ВМА прошао током протеклих пет година.
- Здравствено образовање у ВМА започело је још шездесетих година прошлог века, али смо тек оснивањем Универзитета одбране добили прилику да од некадашње Високе школе формирамо Мадицински факултет, који је, још једном акредитацијом, прошле године постао и научноистраживачка установа ВМА. Тренутно су акредитовани студијски програми за интегрисане академске студије медицине, специјалистичке студије и три модула докторских студија. Наши студенти и специјализанти постижу изузетне резултате, чији је најбољи поазатељ просек оцена изнад 9,30, рекао је проф. др Миодраг Чолић.
У другом делу свечаности специјализанти и кадети су, пред Комисијом коју су чинили бригадни генерал проф. др Миодраг Чолић, пуковник проф. др Драган Динчић и проф. др Звонко Магић, у краћим излагањима, приказали десетак научних и стручних медицинских радова, а затим су најбољим специјализантима и кадетима уручене годишње похвале и награде.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас