Obelezen Dan Sanitetske sluzbe.JPG

Обележен Дан Санитетске службе

30. 07. 2014

Свечаност поводом 30. јула, Дана Санитетске службе, одржана је данас у амфитеатру Војномедицинске академије. Скупу су, поред домаћина, присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума.
Честитајући празник припадницима те службе, министар Гашић је истакао да традиција дуга 175 година, уз то што импонује, и обавезује.
- Зато је важно да наставимо да развијамо систем војног здравства. Немамо права на грешку јер наши грађани то заслужују и то им дугујемо – нагласио је министар одбране подсећајући на богату традицију Санитетске службе на овим просторима.
Према његовим речима, када кажете да сте војни лекар, то има посебну тежину и подразумева не само знање из области медицине, већ и професионалност, пожртвованост и посвећеност послу, као и својим пацијентима који се не деле на војне и цивилне.
- То знају сви грађани Србије, и они који се лече у неком од војноздравствених центара, као и они којима је војни лекар дошао у кућу у крајевима до којих се тешко долази. То знају и људи у свету где наши медицинари учествују у мултинационалним операцијама. Гарант да ће та традиција бити настављена су наши кадети и кадеткиње Војномедицинске академије, а прва класа будућих војних лекара биће промовисана 2015. године, што ће бити велики догађај за целокупан систем – поручио је министар одбране.
Гашић је нагласио да смо свесни тежине тренутка у коме живимо и радимо, па се зато и улажу напори да се издвоји што више новца да би технолошки и кадровски могли да одговоримо свим светским стандардима у овој области. Потврда кавлитета је и то што стране делегације, током посете нашој земљи, обавезно посећују ВМА.
Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал професор др Зоран Поповић је истакао да је војни санитет био и остао један од најбољих делова наше војске и увек на располагању нашој отаждбини.
-У протеклој години, опет смо показали да смо увек тамо где је најтеже. Нашли смо се сваком пацијенту који нам се обратио и ишли до оних којима је то било неопходно. У страшним поплавама, које су задесиле већи део региона, целокупан војни санитет је своје задатке обављао на најбољи могући начин –истакао је генерал Поповић.
У оквиру данашње свечаности, доц. др Вељко Тодоровић представио је књигу, чији је један од аутора уз дрсц. мед. Александра Недока и прим. др Бранислава Поповића, „Српски војни санитет у Првом светском рату“, која је издата у години у којој се обележава 100 година од почетка Првог светског рата.
Као и претходних година, Управа за војно здравство доделила је признање за ауторски подухват године у области медицинских наука пуковнику проф. др Небојши Јовићу и проф. др Звонку Магићу за дело „Клинички значај генетских и епигенетских промена у оралним планоцелуларним карциномима“.
За Дан Санитетске службе одређен је 30. јул, јер је на тај дан 1839. године Указом Намесништва др Емерих Линденмајер постао први законски и указно постављени Начелник српског војног санитета.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас