Obelezen Dan Snsl.JPG

Обележен Дан санитетске службе

30. 07. 2018

Свечаност поводом обележавања 30. јула – Дана санитетске службе, уприличена је данас у Дому Војске Србије у Београду, у присуству државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненада Нерића, представника Министарства одбране и Војске Србије, запослених у војном здравству и бројних гостију.
Честитајући празник припадницима војног санитета, државни секретар Јоцић истакао је да се Министарство одбране, с министром Александром Вулином на челу, труди да сваким даном унапређује капацитете Војске Србије, између осталог и војног здравства. Он је замолио припаднике војног санитета да раде још преданије, уверивши их да ће Министарство одбране учинити све како би им дало прилику да што квалитетније обављају свој посао.
– Немојте заборавити, ви сте битан стуб у здравству Републике Србије, рекао је државни секретар Јоцић, додајући да побољшањем услова рада војних медицинара добијају не само припадници Министарства одбране и Војске Србије, него и цивилно друштво.
Обраћајући се присутнима, начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић истакао је да нас обележавање важних датума неминовно враћа у прошлост и увек представља прилику да искажемо захвалност онима без којих организована војнолекарска служба у садашњем облику не би била могућа.
– Велика имена војне медицине, на челу са првим начелником санитета др Емерихом Линденмајером, заслужни су за ову 179 година дугу традицију поверења у стручност војног лекара. Историја обилује великанима санитета коју су свој живот посветили војсци и медицини, а уверен сам да ће тако бити и убудуће, рекао је начелник Управе за војно здравство додајући да се војни санитет наше земље развијао и градио уз војску и државу, а статус војног лекара кроз векове одржаван је професионалношћу и свакодневном посвећеношћу послу који се с правом назива племенитом професијом.
Према његовим речима, у години иза нас војно здравство суочило се с великим изазовима, али је и много тога учињено како би задаци свих медицинских, стоматолошких и фармацеутских служби које чине војно здравство били реализовани. Он је додао да је један од приоритета у раду - пројекат реорганизације војног здравства, реализован с циљем унапређења рада припадника санитетских одељења у јединицама Војске Србије, војномедицинских центара у Београду, војних болница у Нишу и Новом Саду и Војномедицинске академије.
Данашња свечаност била је прилика да се најистакнутијим припадницима војног санитета уруче стимулативне мере, а посебну похвалницу, коју је пуковник Јовичић уручио пуковнику др Мирославу Броћићу из Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА, заслужио је дванаесточлани тим који је учествовао на вежби заједничког медицинског збрињавања у Анголи.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас