456.jpg

Обележен Дан Санитетске службе Војске Србије

30. 07. 2008

Београд, 30. јул - Дан Санитетске службе Војске Србије свечано је обележен у Дому гарде Војске Србије у Топчидеру. Свечаности су присуствовали министар одбране Републике Србије Драган Шутановац са сарадницима, министар здравља проф. др Томица Милосављевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, представници војнодипломатског кора, начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, наставници и начелници организацијских целина, као и главни медицински техничари клиника и института ВМА, руководиоци војномедицинских центара из Ниша, Новог Сада и Београда, као и универзитетски професори и ветерани војног санитета .
- Овај дан се обележава у знак сећања на 30. јул 1839. године када је на основу Устава Кнежевине Србије и Уредбе о устројенију гарнизоне војске, постављен први штабни доктор у Главном военом штабу др Емерих Линденмајер – рекао је начелник Управе за здравство Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране бригадни генерал, доц. Др Вељко Тодоровић..
Данашња војна здравствена служба је савремено, функционално и добро организована на више нивоа: примарном (санитетска одељења у једниницама Војске Србије), секундарном (Војна болница Ниш, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицински центар у Новом Саду) и на терцијаном нивоу (ВМА).  
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас