021120022.jpg

Обележен Дан ветеринарске службе

01. 11. 2022

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић и начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са члановима колегијума присуствовали су обележавању Дана ветеринарске службе одржаном у Војномедицинској академији.
Бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић у обраћању је напоменуо да је поред приоритета развоја ветеринарске службе у виду техничког и технолошког осавремењивања свакако улагање усавршавање кадра у циљу наставка активног учешћа у све три мисије Војске Србије. Нагласио је и да међународно окружење и промене у свету диктирају значај службе за систем одбране, посебно имајући у виду изазове везане за учешће у мировним мисијама, задатке отклањања последица ванредних ситуација у земљи и превенцију појаве агро и биотероризма.
У име највишег стручног органа ветеринарске службе у систему одбране - Одељења за ветеринарску заштиту Управе за војно здравство, пуковник др сци вет. мед. Бранислав Стојановић рекао је да је од настанка службе до данас, кроз службу прошао велики број ветеринарског кадра од којих је свака генерација оставила посебан печат. Нагласио је да војна ветеринарска служба данас представља сигуран ослонац војне логистике, а извршавајући задатке из области ветеринарске делатности даје значајан допринос у изградњи оперативних способности Војске Србије.
У име Центра ветеринарске службе, који данас прославља јубилеј - 75 година постојања, присутнима се обратио потпуковник мр сци вет. мед. Ненад Јовановић. Поред детаља о историјату Центра основаном 1947. године када је започета обука активних и резервних официра, говорио је о обуци класа резервних официра и дужностима Центра на школовању и усавршавању припадника ветеринарске службе.
Дан ветеринарске службе обележава се у сећање на 1. новембар 1851. године, када је устројена војноветеринарска служба у српској војсци и указом Кнеза Александра Карађорђевића за првог војног марвеног лекара постављен Јован Теодоровић из Новог Сада.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас