Dan vma 2015.JPG

Обележен Дан Војномедицинске академије

02. 03. 2015

Поводом 171 године постојања Војномедицинске академије, данас је у Дому Војске одржана свечаност и додела признања којој су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, министар здравља Златибор Лончар и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као и бројни пријатељи тог војномедицинског центра.
Честитајући празник запосленима на ВМА, министар Гашић је истакао да је та кућа, која је створена марљивим радом, великим знањем али и одрицањем људи који су јој посветили живот, одувек била понос војног санитета па због тога и не треба да чуди што је стекла велики углед, како у земљи, тако и у свету.
- Рационалним приступом и добрим, домаћинским, руковођењем, успели смо да очувамо све сегменте рада ВМА. Како здравствени, који је најважнији, тако и научноистраживачки и образовни сегмент. Бригом о здрављу наших припадника, али и грађана, радите још једну важну ствар - испуњавате основни задатак ваше струке - нагласио је министар одбране додајући да резултати рада потврђују да су током протекле године запослени на ВМА великом посвећеношћу у збрињавању војних и цивилних осигураника, показали како се ради у интересу грађана, војске и друштва.
Гашић је посебно истакао и Медицински факултет ВМА, који је јединствен у земљи и региону, јер обједињује медицински и војни позив.
- Ове године имамо привилегију коју има ретко који систем одбране у свету. Наиме, 2015. година остаће упамћена и по томе што ћемо промовисати прву класу санитетских потпоручника. Ове године они завршавају шестогодишње базичне студије медицине и почињу да службују у војном санитету - нагласио је министар одбране истичући и међународну сарадњу ВМА, због тога што је то значајан сегмент спољне одбрамбене политике, као и учешће припадника ВМА у оквиру санитетских тимова у мировним мисијама УН и ЕУ.
Према његовим речима, задатак Министарства одбране је да и даље подржава ВМА у сваком сегменту у којем је то неопходно, а запослених на ВМА да и убудуће поштују Хипократову заклетву.
Како је истакао заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Зоран Шегрт, ВМА је стварана и развијана заједно са српском државом и војском, прошла је с њом све ратове и страдања и постала и остала нераскидиви део наше националне историје.
- Кључну заслугу за то имају наши професори - учитељи који су визионарски планирали кад су од једне војне болнце стварали и створили заокружену целину - под једним кровом, лечење, образовање и научноистраживачки рад. У медицини, у којој је често сваки минут драгоцен, а понекад и ненадокнадив, Војномедицинска академија је место на коме је могуће за десетак минута оформити конзилијум лекара и донети најбољу одлуку са циљем да се болесник излечи или његова патња умањи - истакао је пуковник Шегрт.
Говорећи о оствареним резултатима, пуковник Шегрт је истакао да је током претходне 2014. године, у Специјалистичкој поликлиници ВМА амбулантно прегледано више од 300.000 пацијената, хоспитализовано више од 34.000 оних којима су били неопходни сложенија дијагностика и лечење, урађено око 27.000 хируршких интервенција, а у Институту за трансфузиологију је током прошле године прикупљено више од 9.000 литара крви, која је, након обраде по највишим стандардима, употребљена за лечење како пацијената ВМА, тако и пацијената у бројним здравственим установама широм државе.
У наставку свечаности, традиционално су уручена и признања најбољем хирургу, најбољем аутору и рецензенту Војносанитетског прегледа, као и најбољој организационој јединици ВМА по избору колега.
Добитници медаља "др Владан Ђорђевић" за најбољег хирурга су директор Ортопедско-трауматолошке клинике Клиничког центра Ниш проф. др Милорад Б. Митковић и проф. др Горан Кроња дугогодишњи члан колектива ВМА. Најбољи аутор Војносанитетског прегледа за 2014. годину је доц. др Татјана Чутовић са Клинике за стоматологију ВМА, а награду за рецензента године добио је проф. др Љубомир Тодоровић.
Клиници за гастроентерологију и хепатологију ВМА припалo је признање за најбољу организациону јединицу ВМА за 2014. годину.
Поводом данашњег празника, пуковник Шегрт је доделио Плакету Војномедицинске академије Војсци Србије, коју је примио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.
Свечаности је претходио традиционални пријем за бивше начелнике ВМА, а представници Управе ВМА положили су венац на спомен плочу испред улаза у зграду Војномедицинске академије.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас