Dan VMA 2017-4.jpg

Обележен Дан Војномедицинске академије

02. 03. 2017

У Дому Војске Србије данас је обележена 173. година постојања Војномедицинске академије. Обележавање тог значајног датума у историји српског санитета ове године није имало свечану ноту јер се одвијало у сенци трагедије која се догодила у ТРЗ Крагујевац и погибије потпуковника Мирослава Перишића. На то је подсетио и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић у свом обраћању рекавши да та установа чини све да се повређени што пре опораве и врате својим домовима.
Скупу су присуствовали патријарх српски Иринеј, чланови кабинета председника Републике Србије, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Драган Богданић, државни секретари министарстава унутрашњих послова и здравља, генерали, официри, академици, професори и запослени на ВМА.
Државни секретар Нерић истакао је да је ВМА установа од непроцењивог значаја за систем одбране и за здравство Републике Србије у целини. Установа која је, како је рекао, у претходном периоду радила пуним капацитетом и испунила професионално и часно све задатке с једним циљем - бригом о здрављу свих грађана Србије.
- Пред вама је период реорганизације војног здравства. Модернизација и улагање у савремену дијагностику један је од најважнијих задатака Министарства одбране. Уверавам вам да ћете као и до сада имати пуну подршку у свим сегментима како бисте одржали највиши ниво здравствене заштите - истакао је државни секретар.
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић такође је нагласио значај који има ВМА на националном и међународном нивоу и истакао:
- Морамо континуирано да радимо у садашњости и градимо будућност непрестаним усавршавањем себе, унапређењем дијагностике и лечења, како бисмо нашим грађанима обезбедили најбољи могућ квалитет здравствене неге. Не смемо да се плашимо промена како бисмо до очекиваног квалитета дошли. Морамо храбро да се ухватимо у коштац с реалношћу и да у временима која захтевају одрицање, оданост и напоран рад учинимо да квалитет медицинске услуге и етике буде на највишем могућем нивоу.
Пуковник проф. др Вукосављевић је том приликом изнео и податке о раду ВМА у протеклој години и нагласио да је прегледано више од 400.000 војних и цивилних осигураника и да је хоспитализовано више од 28.000 пацијената.
Вукосављевић је поручио да ће и у будућем раду медицински, образовни и научноистраживачки аспект остати подједнако важни јер су то три стуба који чине ВМА јединственом у земљи, а и шире.
На скупу је, као и сваке године на Дан ВМА, проглашена најбоља организацијска јединица у претходној години. Овога пута то је Клиника за хематологију. Начелници те клинике, проф. др Драгани Стаматовић, плакету најбоље клинике на ВМА уручио је државни секретар Ненад Нерић.
Медаљу "Др Владан Ђорђевић" добио је пуковник у пензији проф. др Борислав Стијеља, за најплоднијег аутора часописа "Војносанитетски преглед" проглашена је доц. др Бранка Рогановић, а рецензент године је пуковник проф. др Слободан Обрадовић.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас