Obelezen Dan VMA 2019.JPG

Обележен Дан Војномедицинске академије

01. 03. 2019

Свечаност поводом Дана Војномедицинске академије и 175 година рада те војноздравствене, образовне и научноистраживачке установе одржана је вечерас у Великој ратној сали старог Генералштаба у Београду.
Свечаности су присуствовали саветник председника Републике Србије Милорад Вељовић, директор полиције Владимир Ребић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, представници медицинских и научних установа, као и бројни пријатељи те војномедицинске установе.
Како је истакао начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић „бити припадник ВМА није само занимање, то је трајни позив“.
- Дубоко смо свесни тежине обавеза и огромне одговорности, који сваки припадник војног здравства, а овде бих издвојио сваког ко срцем и душом припада Војномедицинској академији, са собом носи. То је позив да се часно носе униформе, и војничка и медицинска, то је позив да се увек буде спреман да се одговори висини задатка и изазова, да се стичу знања, размењују искуства са колегама у земљи и иностранству, да се посветимо пацијенту не само као стручњаци, већ као и људи који имају велику привилегију да му на тај начин помогну, поручио је пуковник Вукосављевић.
Он је нагласио да сви који ВМА доживљавају као другу кућу знају колико су високо подигли лествицу у професионалном и сваком другом погледу.
- Знамо и да има много изазова, од којих неке, као специфичан војноздравствени систем, делимо са целим друштвом. Зато веома ценимо подршку коју добијамо од нашег државног руководства и Министарства одбране. Само снажна и јака Војномедицинска академија улива сигурност припадницима Министарства одбране и Војске Србије, свим безбедносним снагама Србије, као и свим грађанима наше земље. Ја вас, у име колектива ВМА, уверавам да смо ту на располагању да тај циљ заједно достигнемо и одржимо, за све будуће генерације и поколења после нас, закључио је начелник ВМА.
На данашњој свечаности традиционално је проглашена најбоља организацијска јединица ВМА у претходној години. Та част припала је Клиници за кардиологију и ургентну интерну медицину, а њеном начелнику пуковнику проф. др Слободану Обрадовићу признање је уручио начелник ВМА пуковник Вукосављевић.
Медаља „др Владан Ђорђевић“, признање које ВМА традиционално додељује најбољим српским хирурзима од 2009. године, ове године уручена је пуковнику у пензији проф. др Небојши Станковићу и академику проф. др Марку Бумбаширевићу.
У вечерашњој свечаности учествовао је и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије и квартет Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.
ВМА обележава свој Дан као сећање на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава „Закон о устројенију шпитаља Централне војске“. Тог дана основана је прва војна болница у Београду чију историју наслеђује ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас