02032023.jpg

Обележен Дан Војномедицинске академије

02. 03. 2023

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом Дана Војномедицинске академије и 179 година њеног рада.
На почетку свог обраћања присутнима, министар Вучевић честитао је данашњим лауреатима награда и Дан ВМА свим њеним припадницима. Он је истакао да је биографија ВМА фасцинантна.
- Мудра одлука тадашњег кнеза Александра Карађорђевића. Многе европске државе у том тренутку нису имале овакву установу. Србија која се тада будила из готово петовековног ропства и борила поново за своју самосталност и сувереност препознала је да је за пун капацитет једне државе потребно да има овакву војну здравствену установу, рекао је министар Вучевић и поручио да то обавезује све садашње генерације, али ће обавезивати и будуће.
- Ако постоји нешто што је највреднији капитал ВМА то није ни ова фантастична зграда ни ова предивна локација, то јесте поверење које имате међу грађанима. То је нешто што не може нико да вам узме. И то је нешто што вас и те како обавезује да чувате, јер кад кажете ВМА сигуран сам да би огромна већина људи рекла да, пре свега, имају поверење. А поверење је засновано на великом раду, труду, знању, залагању и посвећености, нагласио је министар одбране.
Према његовим речима, као што за официре кажу да је част нешто највредније што носи тај узвишени позив, тако за ВМА можемо рећи да је највећи капитал поверење које има.
- И чувајте га. Не дозволите да га нико одузме, јер нико нема право. Хвала генералу Јевтићу, као дугогодишњем начелнику, што је споменуо да је било периода и када је ВМА била, нећу рећи, под знаком питања, али тражио се неки статусни положај. Мислим да данас нема више нико  дилему - Србији је потребна ВМА у пуном капацитету, да ради, да пружа најбољу здравствену услугу свим грађанима, поштујући своју структуру и да буде у најбољој мери конкурентна осталим здравственим установама, не супротстављена, него да има право да се такмичи у оној области која је најосетљивија за сваког од нас, за сваког грађанина, а то јесте питање здравља и здравства, нагласио је министар одбране.
Он је истакао да су резултати које је ВМА остварила фантастични, да је нова ангио сала сјајна, као и то да ће зграда ВМА бити потпуно енергетски обновљена.
- Чувајте људе. Не вреди ни најбоља сала, ни најмодернија опрема, ако нема ко да ради. Људи су вам највећи ресурс. Због људи и имате поверење грађана, због свих оних генерација готово 180 година. Нека то буде нешто што ће вас водити обележавању великог јубилеја следећег марта, што мало која држава може да прикаже и покаже, поручио је министар Вучевић.
Обраћајући се присутнима, пуковник Вукосављевић говорио је о резултатима ВМА током претходне године и истакао да је то било време изазова „у пуном и сваком смислу те речи“.
- Међутим, како наш народ уме да каже, изазови су ништа друго него прилика за напредак. Изазовна времена су нас ојачала и донела резултате, којима смо данас у прилици да се похвалимо. У претходној години ВМА се враћала традиционалним вредностима – настави, образовању, увођењу нових метода дијагностике и лечења, као и интензивној сарадњи са поштованим колегама из цивилних и међународних здравствених установа. У почетку помало скромно, па све до резултата последњих месеци који су круна свега за шта смо се свакодневно залагали, рекао је пуковник Вукосављевић.
Он је истакао да је захваљујући подршци на првом месту министра одбране, државних секретара, помоћника, Управе за војно здравство и Фонда СОВО, али и неизмерном труду свих укључених у процес набавке, ВМА од данас богатија за трећу, према свим карактеристикама најсавременију ангио салу.
Поводом Дана ВМА традиционално је проглашена најбоља организацијска јединица у претходној години. Титула је припала Клиници за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, а заменику начелника Клинике потпуковнику др Зорану Вукићу признање је уручио министар одбране.
Медаљу која носи име великог српског хирурга др Владана Ђорђевића ВМА традиционално додељује годинама уназад, а овогодишњи добитници престижног признања су бивши начелник ВМА генерал у пензији проф. др Миодраг Јевтић и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду и начелник Одељења Клинике за оториноларингологију и хирургију главе и врата Клиничког центра Војводине проф. др Рајко Јовић. Добитницима је медаље уручио начелник Групе хируршких клиника ВМА пуковник проф. др Бобан Ђорђевић.
Генерал Јевтић обратио се присутнима у име награђених и честитајући данашњи празник истакао да је срећан што је ВМА "вреднована, цењена и поштована и у земљи и у иностранству и да коначно долази на место које јој припада".
Током свечаности, пуковник Вукосављевић уручио је и захвалнице сарадницима – потпуковнику Ивану Плазинићу из Војне контроле квалитета и извршној директорки за оперативне послове Јавног комуналног предузећа „Градско-зеленило Београд“ Наташи Шишаковић.
Пре свечаности, министар Вучевић са сарадницима обишао је нову најсавременију салу за катетеризацију срца – ангио салу, трећу у ВМА, чијом се набавком интензивира збрињавање пацијената са акутним коронарним синдромом и најтеже оболелих пацијената, када је реч о кардиоваскуларној проблематици.
У знак захвалности за помоћ у унапређењу установе, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић уручио је Плакету ВМА министру Вучевићу.
Данашњој свечаности, одржаној у ВМА, присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал Радивоје Анђелковић,  државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, припадници Министарства одбране и Војске Србије, пријатељи и гости.
 
ВИДЕОГАЛЕРИЈА
 
 
 
02.03.2023
mp4 (465,09 MB)
 
Обраћање министра Вучевића
 
02.03.2023
mp4 (553,63 MB)
 
Обраћање пуковника Вукосављевића
 
02.03.2023
mp4 (126,42 MB)
 
Свечаност

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас