Dan-sestrinstva-2023.jpg

Обележен Међународни дан сестринства у ВМА

12. 05. 2023

Међународни дан сестринства обележен је данас у Војномедицинској академији. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Радивоје Анђелковић.
Честитајући Дан сестринства и обраћајући се присутнима, начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је да су војне медицинске сестре и техничари „на бранику нашег здравственог система, као што је храбар и частан војник на бранику отаџбине“.
- Желећи да у свом радном веку нешто остварите, 2021. године створиле сте посебну и оригиналну Службу здравствене неге, а данас смо отворили Кабинет за здравствену негу. Са искреном жељом да у новим просторијама за унапређење здравствене неге ничу само јединствене идеје, излази боље едуковани кадар, од срца вам честитам и неизмерно сам вам због свега тога захвалан – рекао је пуковник Вукосављевић.
Начелник ВМА је истакао значај младих лекара, сестара и техничара који су изабрали ВМА као своју почетну радну позицију.
- Важно је да им пренесемо знање и врлине, да их мотивишемо, морално оснажимо кад посустану те дамо ветар у леђа када им је најпотребније – поручио је пуковник Вукосављевић.
Начелница Службе за здравствену негу ВМА мастер медицинска сестра Бојана Јовановић нагласила је значај сестринске професије у здравственом систему и додала да „када спасиш један живот онда си херој, а када спасиш стотине онда си медицинска сестра“.
- Професионални рад, труд и квалитет у обављању свакодневних радних обавеза био је најпримећенији у време пандемије. Иако је Светска здравствена организација прогласила крај епидемије ковид-19, сматрам да нисам довољно изразила захвалност свим медицинским сестрама и техничарима који су се трудили и безрезервно помагали ове три године. Цењене колеге – хвала. Како је Флоренс Најтингејл говорила, сестре могу исцелити срце, ум, душу и тело пацијента и остаће само оне које су се за тај позив определиле из љубави – нагласила је начелница Службе.
Сваке године традиционално се уручује медаља најбољој сестри у ВМА која се према посебним критеријумима истакла у претходних годину дана. Медаља за најбољу сестру носи име некадашње главне сестре у ВМА пуковника Верице Ћорлуке, заслужне за развој сестринског позива у тој здравственој установи. Овогодишња добитница медаље је главна сестра Клинике за реуматологију ВМА Дубравка Обрадовић, а њој је одликовање уручио државни секретар Јелић.
На данашњој свечаности начелник ВМА уручио је похвале, а начелница Службе за здравствену негу ВМА захвалнице колегама, дугогодишњим сарадницима и пријатељима.
Пре свечаности, државни секретар Јелић присуствовао је отварању Кабинета за здравствену негу ВМА и приказу могућности тренажера за обуку и едукацију здравственог кадра којег карактерише велики број модула, између осталог, за процену и третман рана, пацијент монитор који показује виталне функције у реалном времену, као и бројне друге опције неопходне за свакодневни рад здравствених техничара и негу пацијената.
Међународни дан сестринства обележава се 12. маја традиционално од 1974. године, у спомен на дан рођења Флоренс Најтингејл, зачетнице модерне медицинске праксе, односно сестринства као признате професије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас