Obeležen Svetski dan borbe protiv astme.jpg

Обележен Светски дан борбе против астме

07. 05. 2015

Поводом Светског дана борбе против астме, Клиника за пулмологију Војномедицинске академије организовала је консултативне разговоре за заинтересоване грађане у холу Специјалистичке поликлинике Војномедицинске академије. Интересовање је било велико, а поред информације о симптомима болести и терапији од лекара ВМА, 32 лица су искористила могућност обављања бесплатног спирометријског испитивања.
Обележавање Светског дана борбе против астме један је од начина да се укаже на проблем раширености ове болести од које болује око 300 милиона људи, а примећено је да број оболелих, посебно међу децом, у последњој деценији расте.
Астма је хронична инфламаторна болест дисајних путева коју карактерише појачана реакција на различите стимулусе и опструкција протока ваздуха услед отока слузнице, накупљања слузи и спазма глатких мишића. Астма је болест са широким спектром симптома, који се различито манифестују по њиховој учесталости и интензитету и може се јавити у свим узрастима. Кључно у лечењу астме је њено препознавање и правилно лечење, а са астмом се може водити нормалан, активан живот уколико се пацијенти придржавају препоруке и савета лекара.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас