1408.jpg

Обележен Светски дан сестринства

14. 05. 2012

У Амфитеатру на Војномедицинској академији данас је обележен празник медицинских сестара - 12. мај. Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, државни секретар у Министарству одбране др Зоран Весић и помоћница министра здравља Дубравка Шарановић.

Честитајући Светски дан сестринства, министар Шутановац изразио је задовољство што је после пет година као министар одбране позван да присуствује тој свечаности. Он је додао и да је у плану формирање високе школе за медицинске сестре у што краћем временском периоду, као и да је покренута иницијатива да плате медицинских сестара буду повећане у распону од шест до десет одсто.

- Ми смо, захваљујући пензионој реформи коју смо завршили, створили фонд који је много ефикаснији. Нажалост, пензиони фонд СОВО који је функционисао у оквиру Министарства одбране остао је дужан око 75 милиона евра нашем здравственом фонду. Али, без обзира на тај дуг данас је наш фонд изузетно виталан и захваљујући њему могу да најавим даље опремање не само ВМА већ и војних болница у Нишу и Новом Саду, рекао је министар Шутановац додавши да је у плану и повећање броја медицинских сестара које су неопходне у процесу лечења.

У обраћању присутнима, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић истакао је да однос сестара према пацијентима у највећој мери квалификује пружену здравствену услугу у тој здравственој установи као и да је стални задатак Управе ВМА побољшање статуса и положаја медицинских сестара.

- Будућност сестринства највише зависи од улагања у непрестано школовање и усавршавање медицинских сестара. Зато је један од приоритета ВМА улагање у континуирану медицинску едукацију медицинских сестара и техничара. То се постиже непрестаном организацијом акредитованих курсева, семинара и конгреса на ВМА, али и слањем наших сестара на разне видове усавршавања како у земљи тако и у иностранству, рекао је начелник ВМА.

Присутнима се обратила и помоћник министра здравља Дубравка Шарановић честитајући празник медицинским сестрама у целој Србији у име министра здравља проф. др Зорана Станковића.

На свечаности су додељене и награде и то за најбољу медицинску сестру Снежани Ступар-Петко, из Клинике за ургентну и клиничку токсикологију, затим за најбољу сестру из групе хируршких клиника Снежани Петровић, из Клинике за кардиохирургију, и Гордани Гајић из Клинике за хематологију као најбољој медицинској сестри из групе интерних клиника. 

Међународни дан сестринства - 12. мај, обележава се у знак сећања на Флоренс Најтингел, хероину која је по завршетку кримског рата у коме је активно учествовала бринући о рањенима и болеснима, након повратка у Енглеску, отворила прву службу за медицинске сестре и свој живот посветила борби за унапређење сестринске струке. Управо зато, обележавање дана сестринства у ВМА у значајној мери било је посвећемо и лику и делу Флоренс Најтингел.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас