Obelezen Dan MF VMA 2016.JPG

Обележен Дан Медицинског факултета ВМА

03. 03. 2016

У оквиру обележавања Дана ВМА, данас је на Војномедицинској академији пригодним скупом прослављен и Дан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду. Свечаном скупу присуствовали су проректори Универзитета одбране, наставници и кадети Медицинског факултета ВМА.
Заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић је у поздравном обраћању говорио о специфичностима лекарске професије и истакао да је зравље важно колико и наука, култура, образовање, али је ипак делом посебна категорија, јер не трпи одлагање.
- Све се може успорити или чак за тренутак и зауставити, осим болести, која често долази нагло и готово по правилу ненајављено - истакао је проф. др Динчић и потом говорио о пацијентима, пожртвовању медицинског кадра, њиховом ентузијазму, али и о проблемима снабдевања лековима и санитетским покретним средствима.
Он је истакао да рад установе не почива само на ентузијазму запослених, него и на материјалној подршци јер, како је рекао, ни највећа знања нису довољна да уклоне и сузе границе између болести и здравља.
Потом је проф. др Динчић навео позитивне примере, који уливају поверење у даљи рад и будућност установе. Најпре, прошлогодишњу промоцију прве генерације потпоручника санитетске службе, потом почетак рада система за израду цитостатске терапије у Сектору за фармацију ВМА, па прошлогодишњи избор угледног трансфузиолога ВМА проф. др Беле Балинта у звање дописног члана САНУ, а и испомоћ лекара с ВМА колегама у Клиничком центру Косовска Митровица.
- Медицински радници су по опредељењу оптимисти, иначе како би радили овај тежак посао, и ја сам оптимиста јер верујем у реалну вредност ВМА, верујем у ВМА као национално добро, које по свом стратегијском значењу далеко превазилази и оквире и личне жеље било ког појединца – рекао је заменик начелника ВМА на том скупу.
Детаљније о раду Медицинског факултета ВМА говорио је декан пуковник проф. др Небојша Јовић. Он је истакао фасцинантну вољу и жељу младих кадета да уче, раде, савладавају препреке на том путу, а који су својом енергијом, младошћу и памећу подсетили своје наставнике на то зашто су некад заволели и уписали медицину.
Декан је рекао да на Медицинском факултету ВМА данас студира 161 кадет, да је на специјалистичким студијама осам студената, а на докторским њих 23, док је на специјализацији 213. На другим облицима усавршавања је 30 њихових колега, из цивилних установа је 85, а страних студената је 30 (из Алжира, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Либије).
Пуковник проф. др Јовић истакао је да се тренутно реализују 33 научна пројекта, те да су у последње три године колеге са Медицинског факултета ВМА објавиле 83 научна рада у престижним медицинским часописима.
Говорећи о новинама, проф. др Јовић рекао је да је урађена измена и допуна студијског програма докторских студија биомедицине: модула превентивне и клиничке медицине, да су акредитоване специјалистичке студије: орална медицина и хируршко ортодонтско лечење деформитета лица и вилица, те да је у току акредитација струковних студија за медицинске сестре. Такође, оформљен је буџетски фонд Универзитета одбране ради остварења материјалне надокнаде за наставнике и сараднике Медицинског факултета ВМА, као и за обезбеђење материјалних средстава за научноистраживачке пројекте.
На том свечаном скупу уручено је 40 диплома специјализантима и супспецијализантима ВМА. Дипломе је уручио начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА пуковник др Мирослав Броћић.
На крају, представљено је шест најбољих научних радова кадета Медицинског факултета ВМА и специјализаната ВМА, који су публиковани или представљени на научним скуповима током прошле године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас