Obeleženo 70 godina vojne fizijatrije-2.JPG

Обележено 70 година војне физијатрије

08. 05. 2018

У сали Научно-наставног већа Војномедицинске академије данас је обележен Дан Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију и 70 година војне физијатрије. Обележавању великог јубилеја присуствовали су начелник Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић, заменик начелника ВМА пуковник др Драган Динчић, запослени на ВМА као и бројни гости.
Честитајући Дан свим запосленим на Клиници, пуковник Динчић подсетио је да је ВМА једна од ретких институција у држави која се може похвалити 70 година дугом традицијом у области физикалне медицине и рехабилитације. Он је истакао да је и у физијатрији, као што је то било небројано пута у историји, војни лекар међу првима у српској медицини положио специјалистички испит из физикалне, у то време нове гране, медицине.
Осврат на историју развоја војне физијатрије, садашње капацитете и могућности лечења, као и едукативни и научно-истраживачки потенцијал Клинике представили су начелник Клинике пуковник проф. др Александар Ђуровић, доцент др Зорица Брдарески и доцент др Александра Вукомановић.
По њиховим речима, зачеци физикалне терапије у војсци датирају још из 30-их година 20 века, када је, у оквиру  Главне војне болнице формирано Одељење за рентгенологију и физикалну терапију.  Међутим, тек постављање пуковника проф. Ивана Лесића, првог лекара који је положио специјалистички испит из тек формиране гране медицине – физикалне медицине, на чело Одсека за физикалну терапију и терапеутску фискултуру  1948. године постављени су темељи ове струке у војсци.
Данашња Клиника за физикалну медицину и рехабилитацију, чији корени датирају још из 30-их година 20 века, има три одељења – болничко, одељење за амбулантнру физиклану терапију и одељење за међуклиничку рехабилитацију, у којима се дневно збрине између 250 и 350 пацијената. Осим лечења, лекари, физиотерапеути и медицинске сестре Клинике активно учествују у едукацији младих кадрова и научно-издавачкој делатности.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас