04.jpg

Одлична српско-норвешка сарадња у области војне медицине

16. 11. 2011

Заједнички управни одбор и Заједничка радна група за војномедицинску сарадњу Републике Србије и Краљевине Норвешке одржали су редовне годишње консултације на Војномедицинској академији у Београду. На консултацијама, којима је био домаћин начелник ВМА, пуковник проф. др Маријан Новаковић, разматране су могућности развоја билатералне сарадње и договаране даље смернице у раду. Посебно је разматрана могућност заједничког ангажовања медицинског особља у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација, развој пројеката регионалне сарадње, као и усостављање Регионалног центра за обуку санитетског особља у оквиру ВМА.
У оквиру билатералних консултација, државни секретар Зоран Весић примио је норвешку делегацију предвођену заменицом политичког директора Министарства одбране Краљевине Норвешке Кјерсти Клебо. Државни секретар Весић истакао је захвалност за досадашњу подршку Норвешке као стратешком партнеру Србији у области војне медицине. Подсетивши на значај који је учешће представника Војске Србије у оквиру норвешког контигента у мировној мисији УН MINURCAT у Чаду и Централноафричкој Републици имало за српски војни санитет, истакао је важност наставка институционализованог дијалога кроз рад мешовитог управног одбора и радне групе у области војног здравства.
Војска Србије учествовала је у УН мировној мисији у Чаду и Централноафричкој Републици са 41 представником у три ротације у периоду од јуна 2009. до децембра 2010. године. У прве две ротације тимови Министарства одбране и Војске Србије били су у саставу норвешког контигента, док је трећа ротација била ангажована самостално, у оквиру пољске болнице Уједињених нација I+ нивоа. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас