503.jpg

Одличне вести из дежурства

09. 05. 2018

За све који се баве неуронауком у клиничком смислу, среда 25. април 2018. године била је потврда значаја мултидисциплинарног сагледавања и обраде најтежих пацијената.
Тог дана, током редовног дежурства средом, када је Војномедицинска академија дежурни ургентни центар за целу државу, Служба хитне помоћи брзом реакцијом довезла је у неуролошку амбуланту ВМА пацијента старог 22 године без свести, са комплетном одузетошћу једне половине тела. Дијагностичком процедуром већ након једног сата од догађаја потврђено је постојање можданог удара. Примљен је у Клинику за неурологију ВМА и започета је тромболитичка терапија по протоколу, али без повољног ефекта. У складу са дефинисаним протоколом активиран је неуроваскуларни тим - неуролог потпуковник др Жељко Крсмановић, радиолози потпуковник др Александар Јовановски, мајор др Игор Секуловић и  др Миодраг Михајловић, анестезиолог др Рада Ристичевић, радиолошки и медицински техничари, анестетичари и друго медицинско особље. Неуроваскуларним путем је извађен тромб из запушене средње мождане артерије, а пацијент се врло брзо након интервенције опоравио и постао свестан и комуникативан.
Захваљујући доброј и брзој реакцији читавог ланца у систему здравствене неге, пацијент је добро и потпуно опорављен без последица које мождани удари могу да оставе по здравље уколико се на време не лече.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас