20_BKVM.jpg

Одржан 20. конгрес БКВМ

19. 06. 2015

20. конгрес Балканског комитета војне медицине (БКВМ) одржан је од 8. до 11. јуна 2015. године у Солуну, Грчка. У раду Конгреса учествовали су представници војне медицине шест држава чланица БКВМ (Албанија, Бугарска, Грчка, Румунија, Србија и Турска) који су представили 250 радова, 140 усмених излагања и 110 постер презентација. Српску делегацију, која је имала 20 чланова, предводио је заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић.
Главна тема конгреса била је "20 година БКВМ. Прошлост, садашњост, будућност". Током научног дела конгреса одржана су и два округла стола на тему "Узроци секундарне хипертензије међу млађим представницима оружаних снага" и "Главнe зоонозе, претња јавном здрављу".
На састанку шефова војномедицинских служби земаља БКВМ и начелника војномедицинских академија БКВМ, који се пети пут по реду одржава током заседања Конгреса, главна тема била је превентивна медицина.
У складу са правилима рада Конгреса из сваке земље награђује се по један најбољи рад из усмених и постер презентација. Као аутор најбољег рада српске делегације проглашен је потпуковник др Мирослав Динић са Клинике за кожне и полне болести ВМА, а постера мајор др Александар Атанасковић са Клинике за општу хирургију ВМА.
Балкански комитет војне медицине основан је 1995. године са циљем продубљивања регионалне повезаности и унапређења стручне сарадње у области војне медицине, превентивне медицине, збрињавања у условима елементарних непогода, менталног здравља, здравствене неге, ветерине, клиничких студија и образовања у области војног здравства. Конгреси се одржавају сваке године и имају велики одјек у стручним круговима, а најбољи радови са конгреса објављују се у часопису БКВМ.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас