Anesteziolozi 122015.jpg

Одржан састанак анестезиолога на ВМА

11. 12. 2015

Традиционални скуп анестезиолога у организацији Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва (СЛД) и Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Добродошлицу присутнима пожелео је заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт и истакао да посебну част представља чињеница да се овакви скупови већ трећу деценију одржавају на ВМА, здравственој, образовној и научноистраживачкој установи која је као таква препозната како у региону тако и у свету. Рекао је да је анестезиологија као грана медицине једна од одредница које су носиле ВМА током 172 године дуге традиције постојања и функционисања и да њени анестезиолози у сарадњи са колегама других специјалности поред свакодневног рада у матичној кући, веома успешно обављају своју хуману мисију у саставу лаке пољске болнице нивоа 2 Војске Србије у Централноафричкој Републици и другим мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније. Према речима професора Шегрта, добра анестезија један је од кључних разлога због којег оперативно лечење и постоперативни третман имају добар финални производ - излеченог и задовољног човека.
Начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА пуковник доц. др Милић Вељовић рекао је да свакој генерацији припадне обавеза да настави тамо где су претходне стале и да је велика част што се традиционални састанци анестезиолога одржавају на ВМА. Током отварања скупа говорила је и председница Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола СЛД проф. др Невена Калезић из Клиничког центра Србије подсетивши присутне на претходне генерације анестезиолога који су поставили високе критеријуме по питању квалитета стручних састанака, научног доприноса струци и сарадње са удружењима интензивне медицине и истакла одговорност да се таква традиција настави.
Овом приликом додељена су и годишња признања СЛД. Добитници захвалница су анестезиолози прим. др Бранислава Пујић из Клиничког центра Војводине, др Бојан Баги из Опште болница Суботица и др Радомир Митић из Опште болнице Лесковац. Диплома СЛД додељена је прим. др Мирјани Кендришић из из Опште болнице Сремска Митровица, а плакета - признање за значајан допринос у остваривању циљева и задатака СЛД припала је др Душанки Јањевић из КЦ Војводине. Повеље, највиша признања за изузетне резултате у дужем временском периоду уз унапређење медицинске струке и науке, добили су проф. др Невена Калезић и редовни професор у пензији проф. др Зоран Славковић.
Стручни део састанка обухватио је предавања о актуелним темама из анестезиологије и интензивне терапије попут терапије бола, периоперативне и постоперативне неге и процене квалитета анестезије, као и приказе случајева из свакодневне медицинске праксе.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас