Klinička_patologija_1.JPG

Одржан симпозијум о клиничкој патологији

09. 10. 2015

У амфитеатру Војномедицинске академије одржан је симпозијум на тему „Клиничка патологија у континуираној медицинској едукацији”. Организатори тог скупа били су Академија медицинских наука Српског лекарског друштва и Војномедицинска академија.
Симпозијуму су присуствовали председник Српског лекарског друштва академик Радоје Чоловић, председник Академије медицинских наука СЛД проф. др Павле Миленковић, декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду пуковник проф. др Небојша Јовић, чланови Академије медицинских наука и припадници ВМА.
Стручни скуп отворио је заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт. Он је нагласио да је континуирана медицинска едукација важан фактор у кондиционирању знања и вештина у свим професијама, нарочито у оним које су директно или индиректно укључене у спасавање или побољшавање квалитета живота свих који се свакодневно јављају у ВМА за помоћ.
- Сигуран сам да ће овај симпозијум кроз презентацију новина у области клиничке патологије скренути пажњу на ову значајну медицинску област, неопходну сваком лекару практичару и додатно осветлити поједине аспекте дијагностике и лечења, који могу пресудно утицати како на квалитет тако и на исход лечења. Препознавање значаја ове области и улагање у њу представља неминовност и потреба су савремене медицинске праксе - истакао је пуковник проф. др Шегрт.
Заступник начелника ВМА је на крају рекао како је ВМА једно од идеалних места на коме континуирана медицинска едукација има своје дубоке, вишедеценијске корене, те да је она „место где се континуирана едукација ствара и спроводи”.
Скуп је потом поздравио председник Академије медицинских наука СЛД проф. др Павле Миленковић. Он је рекао да Академија посебну пажњу посвећује континуираној медицинској едукацији и да је клиничка патологија присутна на свим састанцима АМН СЛД, али да до сада никада није била на овакав начин организована.
Професор Миленковић је на крају свог обраћања доделио две захвалнице - једну пуковнику проф. др Небојши Јовићу, декану Медицинског факултета ВМА, коме је уједно уручио и повељу о избору у звање редовног члана АМН СЛД, а другу оперативном организатору тог скупа проф. др Јовану Димитријевићу, редовном члану Академије медицинских наука СЛД.
Професор др Димитријевић одржао је потом уводно предавање о клиничкој патологији у континуираној медицинској едукацији, а 20 примерака своје књиге „Клиничка патологија” поклонио је кадетима Медицинског факултета ВМА.
Он је истакао да је област клиничке патологије настала сарадњом клиничара и патолога, а о томе колика је важност патологије у дијагностиковању болести и клиничком раду говорили су лекари Војномедицинске академије, Клиничког центра Србије и Клиничког центра Војводине - пуковници проф. др Небојша Јовић, проф. др Драган Микић, проф. др Ђоко Максић, потпуковник проф. др Бобан Ђорђевић, проф. др Звонко Магић, проф. др Соња Радаковић, проф. др Снежана Церовић, проф. др Драган Данкуц и проф. др Марјан Мицев.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас