Održan simpozijum o neinvazivnoj neuromodulaciji.jpg

Одржан симпозијум о неинвазивној неуромодулацији

18. 10. 2016

Симпозијум клиничке неурофизиологије са међународним учешћем у организацији Клинике за неурологију Војномедицинске академије и Удружења неурофизиолога Србије одржан је на ВМА.
Начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА пуковник др Мирослав Броћић поздравио је предаваче из иностранства професора др Михаела Ничеа са Лајбниц института за неуронауке у Дортмунду и његове сараднике др Мин-Фанг Куо и др Јана Гроша и рекао да овакав скуп представља један од великих изазова и значајан подстрек даљем усавршавању професије. Рекао је такође да је централни нервни систем у анатомском смислу веома комплекан и захтева проучавање са много аспеката који се у данашње време све више обједињују, те да је биомедицина данас један од кључних покретача за развој научне мисли. У уводном делу обратио се и академик Дејан Поповић, дописни члан Српске академије наука и уметности, уједно један од предавача, напоменувши да је данашњи скуп добра прилика да научимо нове ствари захваљујући иностраним учесницима, али и утврдимо где се наши стручњаци налазе у овој области. Потпуковник проф. др Тихомир Илић са Клинике за неурологију ВМА рекао је да тема симпозијума - неинвазивна неуромодулација заузима апсолутни примат у области клиничке неурофизиологије. Истакао је да иако присутна више од 20 година, ова техника у Србији није довољно заступљена, али да је приметно интересовање научне и стручне заједнице за даљи развој биомедицинског инжењеринга.
Стручни део симпозијума, намењеног како неуролозима тако и свим осталим гранама рехабилитационе медицине и когнитивних неуронаука, био је подељен на три дела. Уводни део био је посвећен основама и механизмима неуромодулације, док су се друга два односила на клиничку употребу неинвазивне мождане стимулације. Предавачи на симпозијуму осим припадника Војномедицинске академије били су лекари Клиничког центра Србије, Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ и Института за ментално здравље Србије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас