Picture 220.jpg

Одржан симпозијум офталмологије на ВМА

21. 09. 2012

Симпозијум са међународним учешћем "Савремени трендови у офталмохирургији", четврти по реду, који се традиционално организује сваке друге године, одржан је данас, 21. септембра 2012. године на Војномедицинској академији. Организатори Симпозијума су Клиника за очне болести ВМА, Удружење за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Витреоретинално удружење Србије. Симпозијум је окупио водеће стручњаке из области офталмологије из Америке, Европе и региона размене најновијим сазнањима из области офталмологије.
У уводној речи начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је ВМА препозната по дугој и квалитетној традицији хирургије у свим гранама медицине, као и у офталмологији. Истакао је задовољство чињеницом да су данашњу хирургију уживо извела три млада хирурга са ВМА што показује да ова институција посебну пажњу посвећује образовању и усавршавању младих лекара и медицинског особља. Начелник Клинике за очне болести ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић захвалио се свим учесницима Симпозијума, посебно гостима предавачима из иностранства који су дошли да својим знањем и репутацијом допринесу квалитету овог скупа.
Током симпозијума хирургију уживо из три операционе сале извели су лекари Клинике за очне болести ВМА и то: потпуковник др Милорад Миливојевић, мајор др Ненад Петровић и др Марко Контић. По први пут у хирургији уживо приказана је имплантација "Еxpress shunta" у хирургији глаукома. Такође су ту и операције катаракте методом факоемулзификације са уградњом мултифокалних и торичних сочива тзв "премиум групе" сочива, као и корекција диоптрије хирургијом рожњаче Excimer ласером (Lasik i PRK).
На Симпозијуму су као предавачи учествовали еминентни професори - хирурзи из САД-а, Немачке, Белгије, Шведске, Швајцарске и региона, међу којима су: проф. Др Томас Џон (Thomas John) са Лојола универзитета  (Loyola University) у Чикагу, а који је уједно и гостујући професор Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду; проф.др Клаус Луке (Klaus Lucke) са Универзитета у Бремену и који је уједно председник Европског витреоретиналног удружења - EVRS, чији члан је и Витреоретинално удружење Србије; др Карел Клаес (Carel Claes) из Антверпена, Белгија који је један од десет најбољих витреоретиналних хирурга у свету данас, а који је посебно познат у нашој земљи по несебичној помоћи како пацијентима тако и едукацији колега - витреоретиналних хирурга; мајор проф. др Бојан Пајић са Женевског универзитета као и доц. др Татјана Јосифова са Универзетата у Базелу који су у Швајцарској еминентни хирурзи предњег и задњег сегмента ока.
Остали предавачи по позиву били су: проф. др Владимир Фајфер (Vladimir Pfeifer) и др Мојца Глобочник Петровић из Словеније; проф. др Никица Габрић и проф. др Ива Декарис (председница асоцијације Очних банака Европе) из Хрватске; др Мелиса Ахметбеговић из БиХ; др Наум Трпеноски из Македоније. Међу предавачима из Србије су проф.др Иван Стефановић из Клиничког центра Србије, проф.др Драган Веселиновић из Клиничког центра Ниш и пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са Медицинског факултет ВМА.
  
Београд, 21. септембар 2012. године 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас