Fiziolozi.jpg

Одржан Трећи конгрес физиолога Србије

31. 10. 2014

Трећи конгрес физиолога Србије са међународним учешћем у организацији Друштва физиолога Србије, Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Конгрес је отворио начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић и у уводној речи нагласио да напретка у медицини нема без развоја и примене науке и да ВМА традицију дугу 170 година великим делом дугује управо бављењем науком која се примењује у служби лечења. Додао је и да су научни скупови међународног карактера попут овог на ВМА увек добродошли јер представљају прилику да учесници захваљујући избору савремених тема и предавача широм света чују и науче нешто ново.
Научни скуп посвећен молекуларним, ћелијским и интегративним аспектима физиолошких наука окупио је предаваче из 27 земаља, а заступљене теме биле су посвећене напретку у кардиоваскуларном истраживању, кардиолошкој физиологији и фармакологији, имунологији и експерименталној онкологији, развоју наставе физиологије, као и ендокринологији, неуроендокринологији и неуробиологији.
Поред стручног дела дводневног окупљања еминентних стручњака из земље и иностранства, додељене су и награде Друштва физиолога Србије. Професору др Гранту Пирсу (Grant Pierce), гостујућем професору Медицинског факултета Универзитета у Београду додељено је признање за животно дело у области физиолошких наука, а за допринос у развоју Друштва физиолога Србије признање је добио бригадни генерал у пензији доц. др Вељко Тодоровић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас