UAIS 1.jpg

Одржан XII конгрес анестезиолога

27. 10. 2014

Дванаести конгрес анестезиолога и интензивиста Србије у организацији Удружења анестезиолога и интензивиста Србије и Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА одржан је од 23. до 26. октобра 2014. године на Војномедицинској академији.
Приликом отварања Конгреса начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић рекао је да је овај међународни скуп још један важан допринос години јубилеја у којој ВМА прославља 170 година постојања, а избор предавача и актуелних тема на скупу разлог присуства бројних учесника. Додао је и да су прилике у којима размењујемо искуства и знања са колегама широм света од изузетне важности за унапређење лекарског занимања, а континуирана едукација, научноистраживачки рад и упознавање са савременим достигнућима основа добре клиничке праксе и што је најважније, добробити пацијената.
Током првог дана Конгреса др Алекс Еверс, професор анестезиологије, интерне медицине и развојне биологије Henry Mallinckrodt и шеф катедре за анестезиологију Медицинског факултета Универзитета у Вашингтону, САД промовисан је у гостујућег професора Медицинског факултета ВМА. Приступним предавањем под називом "Будућност анестезиологије - изазови и могућности" указао је на важност и улогу анестезије, али и значај комбинације научноистраживачког рада, клиничке праксе и истраживања у преоперативној нези пацијената.На конгресу са међународним учешћем излагало је преко 90 предавача, од тога 40 из иностранства, а више од 500 учесника имало је прилику да чује предавања о актуелностима из области анестезије у кардиоваскуларној и грудној хирургији према стандардима Европског удружења кардиоторакалних анестезиолога, ултразвука у анестезиологији и интензивној нези, анестезији у ендокриној хирургији, трансплантацији и акушерству. Такође, обрађене су и теме терапије бола, отежаног дисајног пута, механичке вентилације, кардиопулмоналне реанимације и безбедности пацијената.
Додељене су повеље оснивачима војне анестезиологије у Србији, истакнутим анестезиолозима Војномедицинске академије проф. др Бранимиру Јовановићу, проф. др Стевану Шеферу и проф. др Томиславу Мареновићу, док су награде са именом првог анестезиолога на нашим просторима "Север Ковачев" додељене проф. др Драгану Вучовићу и др Дејану Марковићу. Професору Вучовићу припала је златна медаља за изузетан допринос развоју српске анестезије, а др Марковић - најбољи млади анестезиолог истраживач, награђен је сребрном медаљом.
 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас