Jesen 2015.jpg

Одржана показна вежба "Јесен 2015"

19. 11. 2015

Показна вежба "Јесен 2015", чија тема је била ангажовање мобилног медицинског тима у условима природне катастрофе - земљотреса у Србији, одржана је данас на Војномединској академији и у касарни "Бањица".
На вежби су учествовале старешине Тренинг центра санитетске службе, слушаоци осме класе резервних официра санитетске службе на добровољном служењу војног рока, кадети Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду у улози маркираната, наставници организационих делова који изводе наставу на показној вежби, старешине управе ВМА и начелници организационих јединица те установе. Вежбу су пратили и представници Министарства народне одбране Демократске Народне Републике Алжир.
Командант вежбе потпуковник др Драган Ђорђевић истакао је да је циљ вежбе да слушаоци осме класе ШРО санитетске службе примене своја теоријска знања и вештине које су стекли у лечењу повређених и оболелих, као и да руководиоци вежбе "Јесен 2015" вежбају руковођење и командовање мобилним медицинским тимом у условима природне катастрофе.
Учесници завршне вежбе су током протеклих седам дана провежбавали како се пружа здравствена подршка повређеним и оболелим, како се развијају санитетске етапе у тактичким јединицама и организује збрињавање повређених и оболелих у условима ванредних ситуација као што је земљотрес.
Практични део одвијао се на шест радних тачака: изливање гаса и токсичних материја из хемијског постројења - санирање последица и збрињавање затрованих и праћење рада мобилне токсиколошке екипе, потом је приказан рад мешовите превентивно-медицинске екипе на подручју захваћеном земљотресом, рад мешовите психолошко-психијатријске екипе, рад хируршких мобилних тимова на збрињавању повређених, а последња тачка била је санитетска прихватница и евакуација ваздушним путем.
Сумирајући утиске заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић рекао је да је вежба била корисна за младе лекаре којима би то требало да буде полазна тачка у даљим активностима.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас