Anestezija maj 2013.jpg

Одржана школа анестезије на ВМА

13. 05. 2013

Дводневни семинар под називом "Школа анестезије и интензивне терапије" посвећен новинама у реверзији неуромускуларне блокаде и лечењу инфекција у организацији Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА проф. др Зоран Славковић је приликом уводног предавања посвећеног историјату ВМА и војне анестезије, напоменуо да ова клиника већ деценијама представља регионални центар за школовање великог броја младих анестезиолога и да ће предавања лекара са Клинике за анестезиологију, Клинике за инфективне и тропске болести, као и Сектора за фармацију ВМА бити посвећена најактуелнијим темама о иновацијама у пракси неопходних ради побољшања лечења пацијената.
У наставку теоријског дела током првог дана уследила су предавања начелника Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА проф. др Предрага Ромића који је говорио о технолошком напретку и медицинским открићима, односно о њиховој повезаности, док су о значају и новом концепту неуромускуларног блока излагали др Здравко Бркан и др Душица Стаменковић. Уследила су предавања о најчешћим инфекцијама и терапијама пацијената у јединицама интензивног лечења о чему су предавали проф. др Маја Шурбатовић, начелница Сектора за фармацију ВМА проф. др Мирјана Антуновић, проф. др Драган Микић и доц. др Милић Вељовић.
Током другог дана посвећеног практичној обуци, полазници школе намењене младим специјалистима анестезиологије и интензивне терапије пре свега из Србије, али и региона, имали су прилику да се у операционим салама и јединицама интензивне неге увере у предности дубоке неуромишићне блокаде и новог концепта реверзије, као и да виде рационалну примену антибиотика и нове принципе системске антигљивичне терапије.
Поред едукативних активности и размене искустава школа је имала за циљ и да повеже лекаре из Србије и региона и унапреди њихову сарадњу.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас