grudna hirurgija_2409133.jpg

Операција карцинома плућног врха Дартавеловим приступом на ВМА

24. 09. 2013

На Клиници за грудну хирургију Војномедицинске академије изведена је операција карцинома плућног врха “Pancoast tumor“ предњим трансцервикалним приступом (Дартавелов приступ) код пацијенткиње С.Н. (37 година). Пацијенткиња се успешно опоравља и стабилног је општег стања.
Операција тумора локализованог у левом плућном врху изведена је трансцервикалним предњим приступом који укључује предњу торакотомију кроз трећи међуребарни простор, а која се наставља парцијалном стернотомијом на горњу трећину грудне кости. На тај начин могуће је приступити виталним васкуларним и неурогеним структурама у грудном кошу које су врло често захваћене туморима ове локализације што је један од главних разлога због чега се ови тумори врло често проглашавају хируршки нерешивим. Прогноза и преживљавање код пацијената оболелих од карцинома плућа који захватају плућни врх значајно је унапређена у последњих петнаест година од када је француски проф. др Филип Дартавел (Phillipe Dartavelle) модификовао хируршки приступ.
Пацијенткиња је након лечења, које је започето хемиотерапијом и зрачном терапијом чиме је значајно смањена почетна туморска маса, била подвргнута оперативном лечењу којим је тумор у потпуности уклоњен. Ово је први пут да је на ВМА урађена операција овим приступом.
Хирушки тим чинили су мајор др Небојша Марић (грудни хирург), потпуковник др Александар Ристановић (грудни хирург), потпуковник доц. др Александар Томић (васкуларни хирург), капетан др Вања Костовски (лекар на специјализацији грудне хирургије) и др Војислава Нешковић (анестезиолог).
Увођење овог приступа сврстава Клинику за грудну хирургију ВМА у мали број светских клиника где је могуће извести операцију овог типа.
Београд, 24. септембар 2013. године
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас