150.jpg

Основни принципи хемотерапије

02. 07. 2010

Београд, 02.јули- Истакнути стручњаци-трансфузиолози ВМА проф.др Бела Балинт и пуковник проф.др Мирољуб Тркуљић и хематолог КЦ Србије доц.др Милена Тодоровић аутори су управо објављене књиге Основни принципи хемотерапије у којој се на савремен начин обједињује богато знање и вишегодишње искуство аутора у областима базичних сазнања у процесу хематопоезе као и сложених процедура у трансплaнтационој медицини.

Ова монографија намењена је лекарима специјалистима различитих грана медицине који се баве проблемом хематопоезног система и видовима лечења његових поремећаја, као и истраживачима и студентима који трагају за одговорима на бројна, само делимично разјашњена питања – као што су: због чега, када и коју врсту хемопродуката применити у лечењу болесника са нарушеном хомеостазом хематопоезе. До детаља су обрађени и приказани, уз илустрацију сопственим резултатима, поступци везани за збрињавање болесника аферезним процедурама и применом матичних ћелија – како у класичној трансплантацији, тако и на пољу регенеративне медицине. У књизи су наведени и најучесталији потенцијални неповољни и споредни ефекти хемотерапије, као и мере њихове превенције.

- Пред нама је још једно у низу изузетно вредних дела насталих као плод вишегодишњег рада научника и визионара, проф. др Беле Балинта и његових најближих сарадника. Као изузетан, и на овим просторима јединствен познавалац "суштинских тајни" матичних ћелија хематопоезе, др Балинт нас са својим сарадницима води од поглавља до поглавља, од базичних сазнања у процесу хематопоезе до сложених процедура у трансплантационој медицини. Аутори овом књигом потврђују своје водеће место и остављају печат у клиничкој трансфузиологији и трансплантацијској медицини – како на нашим просторима, тако и шире. – каже се, између осталог, у рецензији проф.др Биљане Михаљевић и ВС проф.др Драгане Стаматовић. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас