22bkvm-2.JPG

Отворен 22. конгрес Балканског комитета војне медицине

26. 09. 2017

Двадесет други конгрес Балканског комитета војне медицине отворен је у хотелу „Crowne Plaza” у Београду и трајаће до 28. септембра. На том скупу, поред Србије, учествују представници Албаније, Бугарске, Грчке, Румуније и Турске. ​
Свечаном отварању су присуствовали Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране, пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, заступник начелника ВМА, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, колеге лекари и многобројни гости.
Обраћајући се присутнима пуковник др Угљеша Јовичић је, у својству конгрес председника, рекао да, иако је Србија најмлађи члан Балканског комитета, регионалне иницијативе која више од две деценије окупља војне медицинаре из региона, лекари Министарства одбране и Војске Србије дуги низ година учествују у њеним активностима и веома успешно представљају војно здравство наше земље.
Он је подсетио да је Балкански комитет јединствена иницијатива која није позната само по томе што окупља професионалце у свом позиву који говоре о најактуелнијим темама, већ и што даље оснажује темељ војномедицинске сарадње балканских земаља. 
– Припадници војног здравства Републике Србије стекли су до сада велико искуство кроз учешће у различитим хуманитарним активностима. Током заједничких медицинских ангажовања, војносанитетских вежби, у мировним операцијама под покровитељством Уједињених нација и Европске уније, али нажалост и честих ратова на овим поднебљима. Кроз 178 година трајања, колико смо обележили ове године, српски војни санитет стекао је велики углед у народу. Конгрес који је пред нама део је неговања те дуге традиције и бројних генерација посвећеног медицинског особља – истакао је пуковник др Јовичић у свом обраћању.
Заступник начелника Управе за војно здравство Министарства одбране пуковник др Угљеша Јовичић говорио је и о тематским областима којима ће се ове године бавити стручњаци и научници из шест земаља. Они ће излагати о актуелним приступима у хирургији, интерној медицини, превентиви и дијагностици, али и психијатрији и експерименталној медицини. Током скупа биће организована и три округла стола – о трасплантацији солидних органа и матичних ћелија, новостима у лечењу акутних и хроничних рана, али и војној медицини у мировним операцијама.
Потпуковник проф. др Бобан Ђорђевић обратио се присутнима у име националног борда Балканског комитета војне медицине и пожелео учесницима успешан рад на конгресу.  Он је посебно поздравио присутне представнике IMIHO–а (Interconnection of Military Hospitals) и истакао да су ти конгреси са стручног становишта савршена прилика за размену драгоцених искустава из специфичних грана медицине, али и једнако значајни за стицање важних пријатељстава и контакта.
Према његовим речима, детаљи овогодишњег конгреса – са водећим темама из области хирургије, интерне и превентивне медицине, уз неизоставне округле столове – најављени су на претконгресном састанку у Румунији. Како је истакао потпуковник проф. др Ђорђевић, на овогодишњем скупу биће речи и о једној од актуелнијих тема у региону – искуству војних лекара током ангажовања у мировним операцијама, а стручни програм биће обогаћен и учешћем младих војних лекара.
– Посебно смо поносни на учешће младих војних лекара и са великим разлогом истичемо да је ове године девета класа уписала основне студије медицине на Медицинском факултету ВМА при Универзитету одбране. Пред њима, будућим војним лекарима, јесте захтеван пут, а догађаји попут овог изузетне су прилике да се развије континуитет научноистраживачког рада још на почетку каријере – истакао је потпуковник проф. др Ђорђевић.
У наставку скупа присутнима су се обратили шефови делегација земаља учесница и изведен је пригодан културно уметнички програм.
Конгрес Балканског комитета војне медицине, сваке године се одржава у другој земљи, а Србија је била домаћин  и стекла драгоцена искуства у организацији 17. конгреса. И на овогодишњем конгресу биће додељене традиционалне награде за најбољу усмену и постер презентацију, а 41. постконгресни састанак шефова војномедицинских служби биће прилика да се дефинишу даљи кораци у унапређењу регионалне војномедицинске сарадње.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас