3pemmc 1.jpg

Отворен Трећи паневропски конгрес војне медицине

03. 06. 2014

У Дому Гарде у Топчидеру данас је отворен Трећи паневропски конгрес војне медицине чији је овогодишњи домаћин Министарство одбране Републике Србије.
Отварању најзначајнијег скупа у свету војне медицине, који се одржава од 2. до 6. јуна у Београду, присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, председник Паневропске радне групе при Међународном комитету војне медицине бригадни генерал Јохан де Граф, бригадни генерал професор др Маријан Новаковић, начелник ВМА који је потпредседник Паневропске радне групе, као и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал професор др Зоран Поповић који је директор Трећег паневропског конгреса војне медицине, представници Министарства одбране и Војске Србије.
Министар Гашић је изразио задовољство што је у прилици да отвори скуп који окупља тако велики број званица у области војне медицине на коју је Министарство одбране изузетно поносно.
- Војномедицински стручњаци из Србије, нажалост, имали су прилику да области о којима ће бити речи на конгресу усаврше у непосредним животним ситуацијама у временима која су иза нас - нагласио је министар Гашић додајући да је Војномедицинска академија данас перјаница и препознатљив бренд војног здравства, не само у региону већ и шире, а њен квалитет огледа се у стручњацима различитих профила који су наши амбасадори здравља у целом свету.
Према његовим речима, учешће припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама је незамисливо без учешћа припадника војног здравства, што се показало изузетно корисним како за наше стручњаке, тако и за кориснике услуга.
- Наставићемо да негујемо успостављени тренд позитивне енергије у будућности, а остварени резултати у лечењу пацијената по највишим стандардима светске медицинске струке, сјајни резултати научноистраживачког рада, као и улагање у будућност војне медицине школовањем кадра, биће нам подстрек и мотивација - поручио је министар Гашић.
Бригадни генерал Јохан де Граф из Холандије изразио је задовољство што је у прилици да буде део оваквог догађаја, за који је сигуран да ће бити плодоносан за све учеснике.
- Међународни комитет војне медицине повезује људе и земље, омогућава размену знања и искустава, остављајући политику у другом плану, рекао је генерал де Граф, који се такође осврнуо на недавне поплаве које су захватиле Балкан, остављајући најтеже последице управо у Србији. Он је истакао да је наша земља, упркос великим непогодама успела да организује један овако велики догађај.
Пожелевши учесницима добродошлицу у име Војномедицинске академије, генерал Новаковић је истакао да осим еминентних гостију и учесника, квалитет овогодишњег конгреса огледа се и у избору тема које су изузетно значајне за област војне медицине, која треба да прискочи у помоћ држави и њеним грађанима кад год да то затреба. Он је, такође, нагласио да су у поплавама које су недавно погодиле Србију и регион, медицински тимови наше војске као и ВМА радили непрестано како би помогли грађанима, како на лицу места, тако и пружањем психолошке помоћи и санацијом непогодама захваћених подручја.
Директор Трећег паневропског конгреса војне медицине, генерал Поповић истакао је да је поносан на наш војни здравствени систем, јер доктори имају сјајну репутацију и традиционално уживају поверење свих наших грађана.
- Наше снаге су увек спремне да прве пруже помоћ својим грађанима, а медицинско особље се ставља одмах на располагање и војсци и цивилима, рекао је генерал Поповић и додао да се то и видело у недавним поплавама, када су ВМА и све расположиве медицинске екипе истог тренутка одговориле свим својим ресурсима.
Директор Међународног војног комитета генерал-мајор Роџер де Хуф изразио је жаљење због недавних поплава које су погодиле нашу земљу, али је уједно честитао организаторима, који су „упркос великој катастрофи, коју нико није могао да предвиди, успели да организују један овакав скуп“. Он је објаснио да су земље чланице Међународног војног комитета подељене у шест група и да наша земља спада у Паневропску групу. Сваке две године једна од чланица је домаћин конгреса.
Након Каљининграда и Амстердама, Београд је ове године био у прилици да у сарадњи са Међународним комитетом војне медицине организује Трећи паневропски конгрес војне медицине. Наредних неколико дана у фокусу ће бити ратна хирургија, основна истраживања трауме и сепсе, новине у превентивној медицини и ветерини, ментално здравље. На округлим столовима биће речи и о војномедицинском образовању у Европи, збрињавању повреда изазваних CBRN дејствима, као и о новостима у војномедицинском менаџменту и снабдевању. На овом конгресу учествују представници 27 земаља.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас