izlozba bizerta.jpg

Отворена изложба "Србија памти савезничку Бизерту" на ВМА

09. 01. 2015

У амфитеатру Војномедицинске академије данас је отворена изложба "Србија памти савезничку Бизерту“ аутора потпуковника у пензији Луке Николића, у оквиру обележавања 99. годишњице искрцавања првог војног транспорта српске војске у Бизерту.
Лука Николић, потомак Ђунисија Николића, ратника 4. пука српске војске, сахрањеног на војничком гробљу у Тунису 1916. године, приредио је поставку која обухвата 87 фотографија у оквиру 12 историјских целина у намери да подсети на значајну улогу народа северне Африке у опоравку српске војске у Првом светском рату.
Према речима заступника начелника ВМА пуковника проф. др Зорана Шегрта о страхотама и страдањима у Великом рату, које су војне санитетлије прошле заједно са народом, сведочи и податак да ниједан санитетски поручник није преживео тај оружани сукоб. Како је истакао, 41.000 рањеника из редова српске војске нашла је уточиште у Бизерти од којих је 36.000 излечено или залечено.
О оквиру данашњег скупа приказан је и документарни филм Татјане Феро "Бизерта - повратак у легенду", који сведочи о несебичној помоћи народа Туниса, Алжира и Марока који су после албанске голготе и доласка српске војске на Крф, значајно допринели бржем опоравку изнемоглих српских бораца у оквиру 36 болница и болничких сабирних центара.
О боравку српских војника, како је речено, сведоче и уређени и очувани српски меморијални комплекси и споменици у северној Африци, који се налазе на 24 гробља у Тунису, Алжиру и Мароку.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас