ATLS 2014.jpg

Први корак ка имплементацији ATLS-а у Републици Србији

11. 03. 2014

Састанак са представницима светски признатог програма из области трауматологије - ATLS (Advanced trauma life support) проф. др Ингер Шипер (Inger Schipper) из Универзитетског медицинског центра Лајден, Холандија и Клаусом Фалк Ларсеном (Claus Falck Larsen) начелником Клинике за трауматологију у Копенхагену, Краљевина Данска одржан је на ВМА. Посета је организована у оквиру плана међународне сарадње са Министарством одбране Краљевине Норвешке коју је представљао мајор Дагфин Бјорклид (Dagfinn Bjørklid).
Састанком је председавао начелник Управе за војно здравство МО бригадни генерал проф. др Зоран Поповић, а присуствовали су председник Српске трауматолошке асоцијације академик проф. др Милорад Митковић, председник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије проф. др Предраг Ромић, потпуковник др Александар Радуновић са Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА и капетан др Горан Рондовић са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА.
Током посете потписан је меморандум о разумевању што је први корак ка имплементацији овог програма у нашој земљи. ATLS је усвојен у више од 60 земаља широм света и сматра се златним стандардом када је у питању едукација и организација збрињавања тешких повреда. У земљама у којима се примењује уочено је смањење стопе морталитета код ове групе пацијената.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас