37.jpg

Посета делегације Војног здравства МО Републике Чешке Војномедицинској академији

27. 06. 2011

Трочлана делегација Војног санитета Чешке Републике у чијем су саставу били  др Роман Бланар, продекан за спољне односе и развој Медицинског факултета Универзитета одбране, потпуковник др Јаромил Вопршал, начелник Ветеринарске службе и изасланик одбране Републике Чешке у Београду је недавно посетила Војномедицинску академију. Циљ посете је био да се размотре могућности настављања већ успостављене билателарне војномедицинске сарадње коју је ВМА  иницирала у области едукације, научноистраживачког рада и токсикологије. Гости су изразили велико интересовање да се та сарадња прошири и на друге области од заједничког интереса у којима се она одвијала кроз размену експерата и заједничког рада на научноистраживачким пројектима. Превентивна медицина је наведена као једна од тих области.
Након пријема код начелника ВМА пук. проф. др Маријана Новаковића, представници чешке делегације су у срдачним и отвореним разговорима са својим колегама са ВМА, пук. доц. др Драганом Динчићем,  замеником начелника ВМА, пук. проф. др Предрагом Ромићем, начелником Сектора за школовање и НИР, војним службеником проф. др Славицом Вучинић, начелником Центра за контролу тровања,  војним службеником проф. др Соњом Радаковић, начелником Института за хигијену могли, након приказаног документарног филма о ВМА, презентација о њеним потенцијалима у домену едукације, научноистраживачког рада, националног Центра за контролу тровања и Сектора за превентивну медицину, да стекну бољи увид у могућности успостављања те сарадње. Гости су изразили и спремност да са нама поделе своја драгоцена искуства стечена у мировним операцијама, наводећи и могућност заједничког учешћа. С друге стране,  интересовале су их наше могућности и капацитети за поступање у акцидентим ситуацијама и масовним катастрофама
Након разговора, гости су имали прилику да се, обилазећи организацијске јединице ВМА, лично увере у све оно што им је у току разговора представљено.
Посета је завршена уз договор и обећање да свака  страна све предложене идеје о могућој сарадњи достави у виду предлога својим релевантним органима  Министарства одбране на даље разматрање и усвајање. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас