UN112018.JPG

Посета представника медицинске службе УН

16. 11. 2018

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић са сарадницима састао се са шефицом Одељења медицинских служби Уједињених нација (УН) др Адарш Тиватиом (Adarsh Tiwathia) у петак, 16. новембра 2018. године на Војномедицинској академији. Циљ састанка био је анализа реализоване Саветодавне и посете процене (Advisory and Assessment Visit) медицинских капацитета који се припремају за упућивање у мировне мисије УН у Централноафричкој Републици у оквиру Војне болнице нивоа 2+, а коју је др Тиватиа заједно са представником Групе за стратегијско генерисање способности УН Џејмсом Дерколијем (James D’Ercole) реализовала током пет дана у оквиру Министарства одбране.
Бригадни генерал Јовичић захвалио се на ангажованом заједничком раду током посете и садржајним и конструктивним саветима од стране УН стручњака који служе да унапреде даље ангажовање српског војног санитета у оквиру мировних мисија.
Представници УН презентовали су новине у оквиру система медицинског збрињавања, пре свега у области система квалитета, унапређења рада и капацитета медицинских јединица ангажованих у мировним мисијама и обуке у пружању прве помоћи свих припадника контингената у операцијама УН, које ће у наредном периоду бити имплементиране у оквиру свих медицинских капацитета ангажованих у УН операцијама очувања мира.
На састанку су размотрене и могућности додатног ангажовања наших представника у оквиру подршке медицинској служби УН у унапређењу њеног функционисања кроз ревизије медицинских приручника, развој политика и процедура и израду наставних планова и програма обуке.
Током посете, представници УН имали су прилику да се упознају са системом војног здравства, обуком и образовањем, лиценцирањем и сертификацијом, као и медицинском опремом која ће у наредном периоду бити упућена у зону операције MINUSCA.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас