378.jpg

Посета војноздравственој служби НР Кине

27. 12. 2008

Београд, 27. децембар - Делегација Санитетске службе Војске Србије са генерал-мајором проф. др Миодрагом Јевтићем на челу, боравила је у вишедневној посети војноздравственој служби НОА НР Кине. Чланови наше делегације били су и бригадни генерал доц. др Вељко Тодоровић, начелник Управе за здравство СМР МО, као и пуковник проф. др Зоран Поповић и пуковник проф. др Маријан Новаковић са ВМА.

Делегацији српког војног санитета добродошлицу су пожелели највиши војни званичници НОА НР Кине. Програмом посете били су предвиђени посете и разговори са руководством Управе медицинске службе и Главне логистичке управе НОА НР Кине, начелником Централне војне болнице у Пекингу, генералом Ћин Јинхуом, као и разговори са генерал-мајором Ванг Денгаом, начелником Трећег војномедицинског универзитета у Чунг ћину и обилазак овог универзитета.

Током посете чланови наше делегације упознати су са достигнутим нивоом медицинске службе, организацијом и научноистраживачким потенцијалом санитетске службе НР Кине. У стручним разговорима који су вођени постигнута је апсолутна сагласност око већине питања од обостраног војномедицинског значаја и усаглашен је програм дугорочне сарадње који обухвата размену стручњака, едукацију млађих кадрова на бази реципроцитета, као и заједничко учешће у научноистраживачким задацима. Представници српске делегације одржали су и неколико предавања за професоре Централне војне болнице и Трећег универзитета војне медицине из домена наших искустава у области ратне хирургије и поступања у условима масовних катастрофа.

Руководиоци војноздравствене службе НОА НР Кине изразили су велико задовољство досадашњим степеном сарадње и најавили узвратну посету ВМА у 2009. години. Генерал Јевтић је у име српске делегације изразио захвалност домаћинима на високом нивоу организације посете и срдачном пријему и сагласио се са потребом дефинисања дугорочне војномедицинске сарадње између две стране.

Током боравка у НР Кини слободно време домаћини су искористили да нашу делегацију упознају са историјом, знаменитостима и визијом развоја своје земље у наредном периоду.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас