04022020-4.jpg

После 30 година нова „шок соба“ на ВМА

04. 02. 2020

- Војномедицинска академија сигурно је једна од најпоштованијих здравствених установа у читавом нашем систему, не само у војном, већ и у цивилном, и не само у Србији, већ и шире. Али да би она то могла и да остане, да би сјајну репутацију коју ВМА ужива могли и да очувамо, морамо да непрекидно улажемо у њен развој и у осавремењавање њене опреме. Зато смо, први пут после 30 година, извршили потпуну реконструкцију „шок собе”, обезбедили апсолутно најбољу опрему која постоји на тржишту и омогућили да овај простор не заостаје ни за једном светском болницом - истакао је министар одбране Александар Вулин, који је данас обишао реконструисани део Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Војномедицинске академије.
Како је нагласио министар одбране, то је веома важно за све пацијенте ВМА, и војне и цивилне осигуранике.
- Међутим, све ово не би било довољно, и не би било могуће, да не чинимо велике напоре да се занови кадар, да се обезбеде бољи услови рада запослених на ВМА. Прошле године смо примили више од 400 медицинских радника у стални радни однос, што се такође, није радило, последњих 30, а можда и више година. Ми смо препознали да је радник на ВМА, лекар, медицинска сестра, да су сви ти људи који брину о нашим пацијентима на ВМА, заправо, најважнији и да се о њима на првом месту мора водити рачуна – истакао је министар Вулин.
Он је нагласио да је веома поносан и захвалан свима на ВМА и Управи за војно здравство што је та Клиника реконструисана.
- Данас овде имамо најсавременију „шок собу” у Србији. Веома сам поносан на све запослене у систему војног здравства и надам се да ћемо већ идућег месеца обезбедити пријем за више од 100 нових запослених у војном здравству. Свако улагање у војно здравство се исплати и свако улагање у војно здравствo утиче на квалитет живота свих, не само војних осигураника, него и цивила. Свако улагање у војно здравство јесте улагање у бољи и квалитетнији живот свакога од нас - поручио је министар Вулин и додао да ВМА има репутацију једне од најпоштованијих институција у нашој земљи када је здравство у питању и да је велика одговорност да се та репутација сачува и унапреди.
Говорећи о значају реконструисане Клинике за ту војномедицинску установу, начелник хируршке интензивне неге Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА потпуковник доц. др Иво Удовичић истакао је да је реновирање трајало око два месеца, као и да је велико задовољство свих запослених што она данас тако изгледа.
- Клиника је реновирана комплетно, од грађевинског дела, било је и структурног реновирања, а набављена је комплетно нова опрема за 14 пацијената. У овом простору се лече најтеже категорије пацијената, а то су животно угрожени пацијенти. Они захтевају максималан мониторинг и негу, а да бисмо ми то све имали, морамо да имамо овако модерну и софистицирану опрему, која 24 часа прати више од 100 виталних параметара код сваког пацијента. За ове пацијенте нису битни сати, већ минути и секунде, како би се правовремено одреаговало у терапијском смислу – истакао је потпуковник др Удовичић, изражавајући посебну захвалност Министарству одбране и Управи ВМА на разумевању и на помоћи.
Према његовим речима, осим комфора за пацијенте, у смислу побољшања лечења, терапије и неге, реновирана „шок соба” пружа боље услове за рад здравствених радника.
Реновирана Клиника опремљена је савременим болесничким креветима, двоструким конзолама, пацијент мониторима, респираторима и централом.
Обиласку су присуствовали и државни секретар у министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић и начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас