Potpisan memorandum o saradnji u prevenciji kancera sa EK OS SAD-1.JPG

Потписан меморандум о сарадњи у превенцији канцера са ЕК ОС САД

26. 09. 2016

 

Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и главни хирург Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава (ЕК ОС САД) пуковник др Роналд Е. Смит (Ronald E. Smith) потписали су „Меморандум о разумевању у вези лечења канцера“ данас, 26. септембра 2016. године на Војномедицинској академији.
На састанку који је претходио потписивању Меморандума, пуковник Јовичић рекао је да је војноздравствена билатерална сарадња на високом нивоу, а да је 10 година сарадње Војске Србије са Националном гардом Охаја веома успешно обележено недавно одржаном заједничком акцијом медицинског збрињавања локалног становништва на југу Србије под називом „Хуманитарна асистенција“.
Заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић рекао је да је иницијатива за заједничко ангажовање на ојачавању превенције малигних болести веома добра и да ВМА има капацитете да сарађује и на пољу лечења, као и образовања и научноистраживачког рада.
Пуковник Смит пренео је своје личне импресије начином организације ВМА као војне болнице која је отворена за најкомпликованије медицинске случајеве и  војним и цивилним осигураницима. Рекао је да је пораст малигнитета проблем велики проблем, а да је ојачавање превентивних мера у спречавању настанка болести, као и ране дијагностике од суштинског значаја за повећање успешности лечења.
Начелник Клинике за пластичну хирургију и опекотине пуковник проф. др Ненад Степић и начелник Одељења за гастроентерологију Клинике за гастроентерологију и хепатологију пуковник проф. др Дино Тарабар представили су искуства ВМА у дијагностификовању и лечењу малигних болести. Речено је да је број дијагностификованих канцера у порасту у готово свим гранама медицине и да се годишње на ВМА у просеку обави око 3200 операција пацијената са малигнитетом у 11 хируршких клиника. ВМА нема онколошку клинику као засебну јединицу већ тимови лекара различитих специјализација заједно раде на сваком појединачном случају.
Заједнички је закључено да савремена опрема за скрининг програме обезбеђује рану дијагностику болести што је директно повезано са успешнијим и ефикаснијим лечењем, а то јециљ и  хуманог и економског аспекта лечења. Такође, констатован је обострани интерес о размени знања српских и америчких лекара, као и о различитим облицима усавршавања. У наредном периоду биће дефинисани даљи кораци и токови имплементације Меморандума.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас