DHAPP20142.jpg

Потписан протокол о америчкој донацији на ВМА

01. 12. 2014

На Војномедицинској академији данас је потписан Протокол о донацији САД за реализацију Програма DHAAP за превенцију и контролу HIV/AIDS у Војсци Србије. Протокол су потписали пуковник др Раде Губеринић, начелник Сектора за логистику ВМА и пуковник Ралф Тафт Блекбурн, амерички војни аташе у Београду. Свечаном потписивању протокола присуствовали су начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић и амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби.
У изјави за медије генерал Новаковић је рекао како је AIDS глобални проблем са којим се суочавају сва друштва и све војске и истакао да је донација, добијена на светски дан борбе против те болести, значајна и због тога што се део тих средстава користи и за едукацију лекара с ВМА у иностранству.
-То можда није највећи проблем те врсте са којим се суочава Војска Србије, али је пример како сваком проблему треба приступати – одговорно, посвећено, континуирано. Нарочито је битна превенција - да се млада популација благовремено обавести о тежини овог обољења – истакао је начелник ВМА.
Амбасадор Кирби је рекао да је најбољи начин да се третира било која болест - да се она не добије. То је случај и са HIV-ом.
- Велико ми је задовољство што имамо прилику да ову донацију дамо баш ВМА јер ту ради велики број талентованих професионалаца, који ће најбоље знати како да је искористе. Надамо се да ћемо имати још много година успешне сарадње са ВМА – истакао је амбасадор Мајкл Кирби и додао да су Американци претходних година донирали више од 800.000 долара у разном материјалу.
Донација је део пројекта „Превенција и контрола HIV/AIDS у Војсци Србије”, који је започео 2006. године. Садржај овогодишње донације, у вредности од 100.000 америчких долара, односи се на велики број тестова за рану и брзу дијагностику оболелих од овог вируса, нарочито на терену.
Поводом 1. децембра – Дана борбе против HIV-а – у ВМА је приказан филм „HIV у војној популацији”. Уважени гости потом су обишли дипломатску амбуланту ВМА, где је изложен донирани материјал и тестирали се на вирус.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас