Potpisan ugovor KfW.jpg

Потписан уговор о почетку пројекта енергетске санације ВМА

15. 06. 2023

Уговор који ће омогућити почетак реализације пројекта енергетске санације Војномедицинске академије потписан је данас у ВМА.
Уговор су потписали министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и консултант за спровођење наведеног пројекта генерални директор фирме „Management4health GmbH“ из Немачке Стефано Ферари. Реч је о једном од најважнијих пројеката за повећање енергетске ефикасности у јавним зградама у Србији.
Потписивању уговора присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Радивоје Анђелковић.
Како је истакла министарка Ђедовић, реализација пројекта донеће не само уштеду енергије и смањење емисије штетних гасова, већ и побољшање квалитета услуга за пацијенте.
Према њеним речима, анализе које су рађене за овај пројекат показују да постоји значајан простор за ефикасније коришћење енергије у јавним објектима, нарочито у здравству.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић изразио је задовољство почетком пројекта који ће у огромној мери допринети побољшању услова рада запослених и лечења пацијената те уштеди свих видова енергије и очувању наше животне средине.
- У време када је пројектована и изграђена, зграда ВМА је била међу првим „паметним зградама“ у СФРЈ, према тадашњим мерилима технологије и сазнања из области грађевинарства и екологије. Имајући у виду сложеност техничко-технолошких система ВМА, пројекат енергетске ефикасности свакако је један од највећих, а за нас и најважнијих у земљи. Захвалио бих свима што су препознали значај енергетског унапређења ВМА на корист нас који је користимо, али и свих грађана Србије – рекао је пуковник Вукосављевић.
Пре потписивања уговора, делегације су обишле просторе и системе који ће овим пројектом бити санирани.
Пројекат „Енергетска ефикасност у јавним зградама и обновљиви извори енергије у сектору даљинског грејања – енергетска санација ВМА болнице“ подељен је у три фазе, а предвиђено је да све фазе буду реализоване током наредних шест година.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас