265.jpg

Потврђен висок међународни углед токсиколога ВМА

30. 09. 2009

Београд, 30.септембар - Начелник Клинике за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања ВМА, проф.др Славица Вучинић, изабрана је за члана Научног савeтодавног одбора Организације за забрану хемијског наоружања (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), чиме су наша земља и стручњаци ВМА још једном потврдили велики међународни стручни ауторитет и углед.
Организација за забрану хемијског наоружања (OPCW), са седиштем у Хагу, Краљевина Холандија, основана је 1997.године, у циљу имплементације Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског наоружања. До сада је Конвенцији приступило 188 држава, а Република Србија 20.априла 2000. године. Потписивањем Конвенције, земље потписнице постају чланице OPCW, а конференција држава чланица одржава се једном годишње.
Министарство одбране Републике Србије даје пуну подршку остваривању циљева OPCW, спречавању ширења хемијског оружја и међународној сарадњи на том плану. У оквиру те сарадње, последњих година се обавља едукација инспектора OPCW у Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу и Центру за контролу тровања ВМА.
Научни саветодавни одбор OPCW састоји се од 25 чланова које именује генерални директор на предлог држава чланица, а на основу квалификација, искуства и стручности у специфичним научним областима релевантним за имплементацију Конвенције. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас