Dislipidemija.jpg

Предавања о дислипидемији и кардиоваскуларном ризику

16. 12. 2016

Стручни састанак на тему актуелних препорука за лечење атерогене дислипидемије у организацији Клинике за ендокринологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
О хиперлипидемији и њеном лечењу посебно код пацијената са високим фактором ризика за настанак кардиоваксуларних обољења, говорили су заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић и начелник Клинике за ендокринологију ВМА пуковник проф. др Зоран Хајдуковић. Са кардиолошке и ендокринолошке тачке гледишта, а у складу са најновијим светским препорукама, на предавањима је било речи о липопротеинским поремећајима као важним чиниоцима настанка кардиоваскуларних болести.
Поред тренутних сазнања о дислипидемији, истакнут је НОН-ХДЛ холестерол као важан чинилац групе која броји више од 200 фактора ризика за настанак исхемијске болести срца. Присутни су имали прилику да чују детаље о метаболичком процесу и специфичностима лечења, али и о циљним вредностима липидских поремећаја у превенцији кардиоваскуларних обољења, употреби медикамената новије генерације и резултатима клиничких студија. Како је речено, редукција фактора ризика за настанак болести често може донети већу корист него сам процес лечења, а то је нарочито важно у случају коронарне болести срца - једног од водећих узрока смртности савременог човека.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас