O vestini komunikacija na VMA-1.jpeg

Предавања о вештинама комуникације на ВМА

11. 04. 2023

На ВМА је данас одржана едукација на тему вештина комуникације са агресивним и насилним пацијентима и заштитом од физичких и вербалних напада од стране корисника здравствених услуга у организацији Службе за здравствену негу ВМА.
У уводној речи начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић истакао је значај и предност оснивања Службе за здравствену негу ВМА, која је и овог пута препознала важан проблем те покренула низ едукативних активности као подршку даљем развоју сестринског позива у нашој земљи. Како је нагласио, све активности здравствених теничара под лупом су јавности и то не увек у најбољем светлу, а нажалост не увек и када је то потребно. Додао је такође да медицинске сестре и техничари управљају и временом и комуникацијама и стресним околностима, али потајно, као и да је веома тешко подносити велики терет, а у исто време бити достојанствен представник позива који је одговоран за већину неге и опоравка пацијента.
- Комуникација са различитим природама пацијената, развојем обољења, перспективом опоравка, само су неки од изазова и могућих сценарија током којих су непредвиђени догађаји наша тужна реалност - рекао је проф. Вукосављевић.
У циљу превенције и свођења нежељених догађаја на најмању могућу меру, а уједно и побољшања односа здравствени радник - пацијент, предавања намењена здравственим техничарима и свим заинтересованим припадницима ВМА одржале су доц. др Весна Тепшић Остојић и проф. др Звездана Стојановић из Клинике за психијатрију ВМА. Теоријска обука о начинима и процесима комуникација, управљању емоцијама, принципима асертивне комуникације наставиће се у наредном периоду едукацијом запослених у ВМА кроз радионице и практичне примере.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас