Prof Deren Hajlend na VMA.jpg

Предавање о клиничкој исхрани одржано на ВМА

16. 03. 2016

Предавање једног од водећих светских стручњака на пољу нутриције тешких болесника проф. др Дерена К. Хајленда (Daren K. Heyland) из опште болнице у Кингстону, Канада одржано је на Војномедицинској академији.
Госта је у име организатора дочекао пуковник проф. др Јефта Козарски са Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА. У уводној речи професора Козарског истакнуто је да је велика част што ће водећи експерт поделити двадесетогодишње искуство у лечењу критично оболелих пацијената јер у нашој земљи област клиничке исхране још није довољно развијена. Напоменуо је да су предавања попут овог, осим за едукацију медицинског кадра веома значајна како би се клиничка нутриција увела у свакодневну рутинску медицинску праксу као интегралан и важан део терапије пацијената.
Предавање професора Хајленда, светски признатог интензивисте и главног аутора канадског водича за нутрицију критично оболелих, било је посвећено актуелним дилемама у клиничкој нутрицији пацијената у одељењима интензивне неге. Истакао је најновије методе из ове области, као и резултате великих међународних клиничких студија са преко 3.000 испитаника. Током излагања је нагласио да систематична исхрана пацијената у јединицама интензивног лечења (ЈИЛ) има утицаја на коначне резултате лечења и терапије. Навео је да нутритивне потребе пацијената зависе од карактеристика и животне доби пацијената, али и од врсте повреда, начина живота и периода боравка у јединицама интензивне неге. Професор Хајленд је говорио и о факторима ризика клиничке нутриције пацијената у ЈИЛ-у у Канади и важним разликама у водичима клиничке праксе закључујући да са тачке гледишта нутриције једино проналажење оптималног третмана доноси корист успешном опоравку пацијената.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас