MMucibabic.jpg

Предавање о узрочнику настанка Паркинсонове болести

12. 09. 2016

Предавање Марије Мучибабић, докторанда Института за физику Универзитета у Лајдену, Холандија о агрегацији протеина у раној фази настанка Паркинсонове болести у организацији Клинике за неурологију ВМА, одржано је на Војномедицинској академији.
На предавању су изнети резултати петогодишњег истраживања о узрочнику настанка и разумевању молекуларног механизма болести која је до скоро везивана за позније године живота, а према најновијим истраживањима јавља се код популације већ од 35. године старости. Било је речи о морфологији протеина алфасинуклеина као првог корака ка детектовању настанка Паркинсонове болести у циљу ране дијагностике и дефинисања перспективе лечења.
Начелник Функционалне неуролошке дијагностике ВМА потпуковник проф. др Тихомир Илић захвалио је на изванредном излагању и напоменуо да се следеће године навршава два века од открића овог обољења чије симптоме осећа око 6,3 милиона људи широм света. Закључио је да се уз технолошко осавремењивање и блиску сарадњу различитих стручњака посебно у области биомедицинског инжењерства, може очекивати напредак у откривању узрока настанка и даљег развоја имунолошке терапије овог неуродегенеративног обољења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас