BBalint predavanje SANU.jpg

Предавање проф. др Беле Балинта на трибини САНУ

23. 02. 2017

Начелник Института за трансфузиологију и хемобиологију Војномедицинске академије проф. др Бела Балинт, научни саветник, дописни члан Српске академије наука и уметности (САНУ), одржао је предавање на трибини огранка САНУ у Новом Саду.
Тема предавања професора Балинта односила се на приказ и достигнућа терапијске примене мулти-модалних афереза у пракси ВМА. Предавање је уједно и прво публиковање резултата ове врсте лечења, која се од 2007. године по потреби примењује на ВМА уз стално проширење индикација и прилагођавање технике извођења.
Основни циљ мулти-модалних афереза је да омогуће брз повратак из неког иреверзибилног, по живот опасног здравственог стања пацијента у стање са вероватнијим позитивним клиничким исходом. Ова оригинална терапијска метода доводи до истовремених позитивних и жељених ефеката више крвних компоненти уз реконституцију њихових функција и општег опоравка пацијента.
Процедуре мулти-модалне аферезе до сада су успешно примењене на ВМА у третману пацијената са хематолошким и последичним општим поремећајима, пацијената лечених трансплантацијом бубрега, трансплантацијом јетре и постооперативним компликацијама, а применом ове комплексне методе лечени су и пацијенти са хемосидерозом или хемохроматозом. Најновија терапијска употреба мулти-модалне аферезе изведена је код пацијента са пароксизмалном ноћном хемоглобинуријом - интензивном хемолизом чиме је једнократним ургентним третманом успешно премошћена хемолизна криза. Стање пацијента је стабилизовано, а истовремено су створени услови за накнадно извођење алогене трансплантације матичних ћелија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас