_DSC1104.jpg

Предавање уреднице часописа LANCET

03. 07. 2012

Уредница часописа LANCET за Северну Америку, др сц. Маја Зечевић, данас је у Амфитеатру Војномедицинске академије одржала предавање о уређивању медицинских научних часописа с посебним освртом на часопис LANCET, један од најстаријих медицинских часописа на свету. Посебан део предавања био је посвећен етици у публиковању и проблемима плагијаризма и фабриковања резултата у научним радовима. Предавању је присуствовао велики број запослених на ВМА на челу са начелником, бригадним генералом проф. др Маријаном Новаковићем и деканом Медицинског факултета ВМА, бригадним генералом Миодрагом Чолићем, академиком. Међу присутнима су били и уредници многих домаћих биомедицинских часописа који су с великим интересовањем пратили излагање уреднице LANCET-а.
После веома живе и интересантне дискусије, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић захвалио се уваженој гошћи на одржаном предавању и уручио јој пригодан поклон за успомену на ову посету ВМА.
На крају посете, др сц. Маја Зечевић обишла је Институт за научне информације ВМА у коме се врши припрема за штампу часописа "Војносанитетски преглед" (ВСП), водећег националног медицинског часописа са међународним статусом, где је разменила искуства са члановима стручне редакције ВСП.
Часопис LANCET, који је основан 1823. године, један је од 1 200 часописа издавачке куће Elsevier. Часопис излази сваке недеље, а од рубрика које садржи посебно се цене његови уводници, научни радови и општи прегледи. LANCET има и три специјална издања везана за област онкологије, инфективних болести и неурологије, а ускоро ће почети са излажењем и издање за област пулмологије. При избору тема и радова који ће бити уврштени у издања LANCET-а посебна пажња поклања се локалним здравственим темама које имају шире консеквенце, односно глобалним темама са великим утицајем на развој здравствене делатности на локалном нивоу. Данас је LANCET водећи медицински часопис у свету са импакт фактором већим од 38.
 
Због великог интересовања присутних за предавање које је одржала, др сц. Маја Зечевић оставила је своју презентацију и она је доступна свим заинтересованима на сајту часописа ВСП: www.vma.mod.gov.rs/vsp.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас